Trecătorii prin centrul Oradiei, fie localnici, fie turişti, admiră chiar şi în treacăt frumuseţea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, edificiu care contribuie din plin la farmecul oraşului încă de la începutul secolului XX. 

Ceea ce mulţi nu ştiu este că în interior clădirea e aproape o ruină, după ce a fost folosită zeci de ani ca sediu al Bibliotecii Judeţene, dar fără a fi fost restaurată. Acum, Episcopia urmează să depună un proiect european prin care să reabiliteze complet interiorul Palatului şi să-l transforme într-un loc deschis tuturor.

Monument la cerere

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică. Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.

Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. În interior, clădirea a fost pictată în stil neo-bizantin de Augustin Pall şi ornată cu vitralii deosebite. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.

Bibliotecă în Episcopie 

Istoria clădirii a fost apoi zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene. Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

Pentru a-i reda strălucirea, Episcopia Greco-Catolică a lucrat, alături de specialişti, la elaborarea unui proiect cu finanţare UE pentru restaurarea spaţiilor interioare. Totodată, la fel cum vor romano-catolicii cu Palatul Baroc, şi clădirea din Piaţa Unirii va fi introdusă în circuitul cultural al oraşului. "Doar o mică parte a clădirii va avea funcţiuni administrative, restul vrem să îl transformăm în săli de muzeu, o mică bibliotecă şi o sală pentru conferinţe, concerte şi expoziţii", spune vicarul episcopal Olimpiu Todorean (foto).

Deschis pentru toţi

Proiectul vizează înlocuirea instalaţiilor electrice şi sanitare, refacerea pavimentului şi stucaturii, unde este cazul, precum şi restaurarea sălilor. La parter, în aripa dinspre Piaţa Unirii, se vor amenaja birourile Episcopiei şi o sală de consiliu, în timp ce în aripa dinspre strada Episcop Mihai Pavel va funcţiona un centru de studii teologice, cu o secţiune de carte bisericească rară. Mica bibliotecă va fi deschisă şi publicului, cuprinzând, de asemenea, o secţie cu cărţi pentru copii.

Pentru a se asigura că şi persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la etaj, reprezentanţii Episcopiei au inclus în proiect şi construirea unui lift exterior, în curtea palatului. La etaj, Salonul Veneţian va fi transformat în sală multifuncţională, care va putea fi folosită pentru expoziţii, concerte, lansări de carte şi altele.

Palatul-muzeu

Tot la etaj va fi restaurată capela episcopală, aflată acum într-o stare dezolantă, dar care, odată reabilitată, va fi şi ea deschisă turiştilor. De asemenea, Episcopia şi-a propus amenajarea sălii de onoare într-una dedicată muzicii de cameră, un alt spaţiu urmând să fie rezervat unui muzeu al Episcopiei. "Vom avea săli dedicate amintirii episcopilor martiri, obiecte de cult, veşminte vechi, statui, picturi şi alte obiecte de valoare istorică", explică vicarul Olimpiu Todorean.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 3,7 milioane euro, iar marţea trecută aleşii orădenilor au acceptat să scutească Episcopia de taxele aferente obţinerii autorizaţiei de construire pentru acest proiect, ce urmează să fie depus curând spre evaluare, în cadrul Programului Operaţional Regional. Dacă propunerea va fi aprobată, va mai dura, apoi, 12 luni până când un nou monument splendid al Oradiei va fi redeschis locuitorilor săi...