Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au depistat, în cele 122 de controale efectuate în luna ianuarie la firme şi instituţii, nu mai puţin de 742 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor.

Bilanţul activităţilor preventive derulate în prima lună din an, dat publicităţii luni de ISU Crişana, arată că 250 din neregulile găsite de pompieri au fost remediate în timpul controalelor. "Ca urmare a neregulilor constatate, a fost aplicat un număr de 516 sancţiuni, cuprinzând 469 avertismente şi 47 amenzi, în cuantum de 265.500 lei", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Principalele probleme identificate de pompieri au fost lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe şi coşuri de evacuare a fumului defecte sau necurăţate periodic ori neizolate faţă de materialele combustibile. De asemenea, angajaţii ISU Crişana au găsit instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător şi hidranţi neîntreţinuţi.

Cu ocazia controalelor, pompierii au organizat şi 117 exerciţii în caz de incendiu, cinci exerciţii de alarmare publică şi 139 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii.

Tot în luna ianuarie, ISU Crişana a înregistrat 91 cereri pentru obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu şi pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate şi a derulat acţiuni de informare preventivă  a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul campaniilor naţionale "Nu tremur la cutremur" şi "RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!".