Săptămâna aceasta are loc cel mai important eveniment juridic al ultimului secol. Sâmbătă, 1 octombrie 2011 intră în vigoare Noul cod civil. La aceeaşi dată va fi abrogat bătrânul cod în vigoare până acum, act normativ ce a fost valabil din 1864, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi care este, în mare parte, o reproducere a codului civil napoleonian din 1804.

Trebuie remarcat că, într-un sistem juridic în continuă schimbare, codul civil "Cuza" a reprezentat (cel puţin în ultimii 50-60 de ani) pilonul unei ramuri a dreptului (dreptul civil) care a fost cea mai ferită de schimbări.

Pe parcursul a peste 150 de ani s-a realizat, prin intermediul instanţelor judecătoreşti o aplicare relativ unitară a dispoziţiilor codului civil, iar practica instanţelor şi doctrina de specialitate au condus la clarificarea unor instituţii civile. Noul cod valorifică experienţa practicii şi a doctrinei din perioada de aplicare a Codului Cuza încercând să creeze un sistem juridic adaptat nevoilor societăţii de astăzi. Este de remarcat faptul că noul cod încearcă să unifice toate prevederile dreptului privat. Mai concret, noul cod va conţine, spre exemplu, şi reglementările aflate azi în Codul familiei, Codul comercial, Legea proprietăţii publice, legislaţia cu privire la cărţile funciare, legislaţia asigurărilor, actele normative care reglementează statutul persoanelor sau prescripţia extinctivă, etc.

Pe de altă parte, noul cod cuprinde multe instituţii noi, cum ar fi regimul separaţiei de bunuri a soţilor, fiducia sau o serie de noi contracte care nu erau reglementate până în prezent, sau care erau prevăzute în acte normative speciale. Din păcate, din considerente politico-financiare noul cod de procedură civilă nu va intra în vigoare în acelaşi timp cu noul cod civil ci, cel mai probabil, la jumătatea anului 2012.

De aceea, a fost nevoie de o modificare a actualului cod de procedură civilă, pentru a se putea aplica dispoziţiile noului cod civil în perioada tranzitorie dintre 1 octombrie 2011 şi (probabil) 1 iulie 2012 - data intrării în vigoare a noului cod de procedură civilă. Tot în acest sens dispoziţiile privitoare la probe din bătrânul "Cod Cuza" (art. 1169-1206) vor continua să se aplice până la intrarea în vigoare a noii proceduri civile.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476