La împlinirea a 96 de ani de la intrarea Armatei Române a generalului Traian Moşoiu în Bihor, care a consfinţit, practic, alipirea ultimei provincii istorice a României Mari şi a împlinit astfel rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulie din 1 Decembrie 1918, Consiliul Judeţean Bihor organizează a doua ediţie a Zilelor Bihorului şi invită locuitorii Oradiei şi ai judeţului de a lua parte la manifestările din programul acestora.
Seria evenimentelor aniversare începe joi, 16 aprilie, la Cercul Militar din Oradea, unde cu începere de la ora 11.00 va avea loc un simpozion ce cuprinde trei comunicări ştiinţifice, susţinute de generalul (în rezervă) dr. Vasile Creţ ("România la Conferinţa de pace de la Paris"), de colonelul (r) dr. Constantin Moşincat ("Consideraţii politico-militare asupra evenimentelor din Bihor petrecute în primăvara anului 1919) şi colonelul (r) Grigore Bartoş ("Contribuţia militarilor ardeleni la Marea Unire").
Vineri, 17 aprilie, de la ora 17.00, la statuia fruntaşului unionist Aurel Lazăr din strada ce-i poartă numele colţ cu Republicii, oficialităţi ale judeţului vor depune flori pe soclul monumentului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, dr. Aurel Chiriac, urmând să rostească o alocuţiune cu privire la Marea Unire, iar Ansamblul profesionist "Crişana" să interpreteze o suită de dansuri populare bihorene.
Tot vineri, o oră mai târziu, în sala de spectacole a Filarmonicii, va fi lansată cartea "Florica Ungur - privighetoare a Bihorului", de dr. Elis Râpeanu, şi va avea loc un concert folcloric "Bate vânt de la Orade" în amintirea Floricăi Ungur la care îşi dau concursul grupul Florica Ungur, Violeta Gherman, Nicoleta Rab, Florina Puşcău, Anamaria Gal, Ioana Urs, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Florica Zaha, Nicolae Mureşan, Florica Bradu şi Laura Lavric.
Accesul publicului la spectacol este liber, în limita locurilor existente în sala de concerte a Filarmonicii.
Luni, 20 aprilie, de la ora 12.00, la Biserica Militară Sf. M. Mc. Gheorghe va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului, după care, în jurul orei 12.30, la statuia generalului Traian Moşoiu (lângă Parcul Nicolae Bălcescu) se va desfăşura un ceremonial militar organizat în colaborare cu Primăria Oradea şi Garnizoana oraşului.
A doua ediţie a Zilelor Bihorului, iniţiate de Consiliul Judeţean, este organizată de această instituţie în parteneriat cu Primăria Oradea, Garnizoana Oradea, Teatrul Regina Maria, Ansamblul Profesionist Crişana, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Bihor, şi Şcoala de Agenţi de Poliţie de Frontieră Avram Iancu din Oradea.