Au apărut noi detalii în legătură cu Sorina, fetiţa de doar 8 ani luată cu mascaţii de la familia care o creştea, al cărui caz a scandalizat opinia publică. Ani la rând, nu mai puţin de 122 de familii din România au refuzat să o adopte pentru că este de etnie romă. Oamenii care au crescut-o au refuzat şi ei să o înfieze. De altfel, când mascaţii au tăbărât peste ei, aceştia nu mai erau asistenţi maternali, dar au lansat acuzaţii că familia care a obţinut în instanţă adopţia ar vrea să o ia pe micuţă pentru trafic de organe.

Refuzată de 122 de ori

Libertatea.ro publică pe larg povestea fetiţei, după ce jurnaliştii publicaţiei au fost atât în localitatea Baia de Aramă, de unde micuţa a fost ridicată, vineri, de un procuror, împreună cu mascaţii, precum şi în Craiova, unde familia care a adoptat-o a închiriat un apartament. Pe scurt, situaţia Sorinei este una sensibilă şi revoltătoare, a unui copil discriminat de unii şi dorit de alţii. 

Sorina a fost dată spre adopţie când avea 3 ani, dar 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. "Inclusiv familia Şărămăt şi-a dat refuzul în scris, în 2013 şi în 2017. Prima dată după ce o familie din România a dorit să o cunoască pe Sorina, însă s-a răzgândit, şi o dată când a început procedura de adopţie internaţională", arată Libertatea.

Anul trecut, un cuplu de români stabiliţi în SUA şi-a exprimat intenţia să o adopte. A fost singura familie care a dorit-o pe Sorina când i-a văzut fotografia.

Conform sursei citate, Gabriel şi Ramona Săcărin s-au stabilit în New York de 20, respectiv 15 ani. Acolo s-au cunoscut, s-au căsătorit şi au împreună doi copii, Ava şi Adam, de 11 şi 4 ani. Lucrează amândoi în domeniul medical şi în urmă cu câţiva ani s-au gândit să adopte un copil.

O ţineau fără drept

După un lung proces şi multe şedinţe de potrivire, Curtea de Apel Craiova a decis definitiv ca Sorina să meargă în familia lui Gabriel şi a Ramonei Săcărin.

Familia Şărămăt nu a vrut să respecte decizia instanţei, iar pentru că s-a împotrivit respectării unei decizii judecătoreşti, Mariana Şărămăt a fost dată afară de la DGASPC Mehedinţi la sfârşitul lunii mai şi i-a fost retras implicit certificatul de asistent maternal. Astfel, nu a mai avut nicio autoritate asupra fetiţei. De fapt, i-a fost anulată orice fel de calitate din 23 aprilie, de când Sorinei i-a fost eliberat un nou certificat de naştere, în urma deciziei instanţei.

Mama care a crescut-o nu mai putea semna pentru ea, ca tutore legal, nu-i putea obţine o adeverinţă medicală, nu putea nici măcar să o înscrie la şcoală, întrucât actele vechi nu mai erau valabile, arată Libertatea.ro.

Acuzaţii de trafic de organe

Mariana Şărămăt dă, acum, vina pe DGASPC Mehedinţi, care nu ar fi informat-o cu privire la adopţia Sorinei şi care ar fi obligat-o să semneze cele două documente prin care refuzau adopţia Sorinei. 

"Da, am văzut ce semnez, dar m-a obligat să fac asta managerul de caz. Eu voiam să o adopt pe Sorina. La momentul în care am luat-o pe Andreea (sora mai mică a fetei nr) nu am putut să o iau şi pe ea", a declarat femeia pentru Libertatea.ro.

Aceasta a fost atât de vehementă încât i-a acuzat pe părinţii adoptivi că vor să facă trafic de organe. "Ăsta este singurul lor interes, pentru că Sorina este sănătoasă şi este compatibilă cu fata lor mai mare. Vor să-i dea ei organele Sorinei", susţine ea, în vreme ce familia adoptivă a depus acte la dosar care atesta că Ava, fata mai mare, nu suferă de nicio boală.

Ultima soluţie

Soţii Săcărin au avut mai multe încercări de a o lua pe Sorina de acasă, dar de fiecare dată, spun ei, s-a lăsat cu scandal. În paralel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a depus plângere împotriva Marianei Şărămăt, acuzând-o de lipsire de libertate.

"Părinţii adoptivi, dezarmaţi şi debusolaţi de situaţie, ne-au solicitat să facem ceva, iar noi am apelat la toate instituţiile competente. Am făcut plângere la Parchete, tribunale, chiar şi la CSM şi Inspecţia Judiciară după ce am văzut că procurorii nu intervin pentru a respecta o decizie judecătorească. Am luat aceste măsuri pentru că, practic, era un caz de lipsire de libertate a unui minor, având în vedere că fosta angajată a direcţiei nu mai avea nici o autoritate asupra copilului", a declarat, pentru libertatea.ro, şefa ANPDCA, Gabriela Coman.

Procuror anchetat

Vineri, Sorina a ajuns la soţii Săcărin, după ce a fost luată din casa familiei din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Opinia publică a fost revoltată în urma apariţiei imaginilor în care se vede cum fetiţa a fost ridicată cu forţa, în ciuda protestelor ei.

Au fost scene dramatice, în care micuţa s-a zbătut şi a strigat ca din gură de şarpe că nu vrea să fie luată de lângă cei care au crescut-o, în ciuda insistenţelor procuroarei de caz, Maria Piturca, de la Parchetul Craiova, care a luat-o şi a predat-o părinţilor adoptivi.

Locuitorii din Baia de Aramă au organizat şi un protest, reclamând că "americanii fură copiii şi fac trafic de organe" şi potrivit Revista22 chiar premierul Viorica Dăncilă a solicitat de urgenţă miniştrilor de Interne şi al Muncii să explice public ceea ce s-a întâmplat vineri la Baia de Aramă. Premierul a opinat că ar trebui de îndată analizat comportamentul procurorului de caz pentru că este inadmisibil un astfel de un comportament faţă de un copil.

"E vorba de un copil. Cu sentimentele copilului nu trebuie să se joace nimeni. Înţeleg foare bine acest lucru, eu sunt o mamă care a adoptat un copil şi ştiu cât de importantă este o familie pentru un copil şi cum poate să-i schimbe viaţa", a spus Viorica Dăncilă.

"Predare" silită

De altfel, felul în care procuroarea Maria Piturca a luat-o pe copilă predând-o silit părinţilor adoptivi este anchetat acum de superiorii săi, care vor trebui să lămurească dacă magistratul a acţionat corect şi dacă nu cumva şi-a depăşit atribuţiile.

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a reacţionat, sâmbătă, pe Facebook, lăsând să se înţeleagă că magistratul a acţionat incorect. 

"In primul rand, procedura executarii unei hotari definitive privind minorul este reglementata de Codul de procedura civila, nicidecum de cel de procedura penala. Competenta de a pune in executare o hotarare judecatoreasca in materie civila apartine executorului judecatoresc, nicidecum procurorului. Ca regula, o hotarare judecatoreasca definitiva trebuie pusa in executare. Altfel, intreg sistemul de justitie devine iluzoriu, o forma lipsita de continut. Aceasta regula este valabila si in situatia in care hotararea judecatoreasca priveste un minor. Un copil, insa, nu este un obiect, un lucru ce sa poata fi "ridicat" si "predat" silit", a spus Dana Gîrbovan.

Citiţi mai multe detalii despre sensibilul caz în articolul Povestea Sorinei, fetiţa de 8 ani luată cu mascaţii de la familia de asistenţi maternali. 5 ani n-a vrut-o nimeni, acum două familii se bat pe ea!