Continuăm cu întrebările și răspunsurile despre Covid accesate de pe site-ul Ministerului Sănătății și Solidarității din Franța.

Virusul poate suferi mutații?

Momentan nu există niciun argument științific în favoarea unor mutații ale acestui virus, dar cercetările sunt în curs. De remarcat că la majoritatea virusurilor mutațiile nu sunt importante, iar experiența majorității epidemiilor demonstrează că virusul poate evolua prin scăderea virulenţei şi creşterea mobilităţii.

Apa poate fi contaminată cu noul coronavirus?

În acest moment nu există nicio dovadă de transmitere a virusului prin apă. Transmiterea se face doar prin picăturile din secrețiile eliminate de bolnavi sau de purtătorii sănătoşi prin tuse, strănut şi vorbire.

Animalele domestice pot transmite noul coronavirus?

Sursa acestui virus nu a fost confirmată sută la sută dar se pare că este de origine animală. Nu există însă nicio dovadă privind transmiterea virusului de către animalele domestice. De asemenea transmiterea virusului între animale pare puțin probabilă.

Alimentele pot fi contaminate?

Alimentele, inclusiv cele crude sau insuficient preparate termic, nu prezintă riscul de transmitere a infecției în cazul respectării regulilor de igienă.

Cum putem elimina deșeurile contaminate sau susceptibile de a fi contabilitate în condiţiile prezenţei simptomelor de COVID-19?

Măștile, batistele de unică utilizare, diferitele lavete şi șervete pentru curățirea suprafețelor se vor elimina în acelaşi loc de depozitare cu celelalte reziduuri menajere şi nu împreună cu deșeurile reciclabile.

Cui i se adresează testarea pentru depistarea infecţiei?

În Franţa, testele de depistare sunt în acest moment disponibile prioritar pentru personalul medico-sanitar care prezintă simptomatologia specifică pentru COVID-19, pentru persoanele în vârstă de peste 70 de ani care prezintă simptome de tuse şi febră, pentru persoanele care prezintă dificultăți respiratorii severe, pentru persoanele internate în spital și în focarele nou depistate de COVID-19.

Care sunt persoanele cu risc crescut de COVID-19?

Persoanele de peste 70 de ani, persoanele care prezintă unele afecţiuni cronice (insuficienţă renală cronică sub dializă, insuficienţă cardiacă), pacienții cu antecedente cardiovasculare (cum ar fi hipertensiune arterială severă, coronaropatiile, cei operaţi pe cord), bolnavii cu accident vascular cerebral în antecedente, diabeticii insulino-dependenţi, cei care prezintă afecțiuni pulmonare cronice susceptibile la decompensare în condiţiile unor viroze respiratorii, persoanele cu imunitate scăzută congenital sau din cauza unor tratamente (chimioterapia din diversele tipuri de cancer, tratamentul imunosupresor, tratamentul prelungit cu corticoizi), bolnavii cu SIDA, persoanele cu transplant de diferite organe, bolnavii de cancer cu metastaze, cei cu ciroză hepatică avansată. De asemenea sunt considerate persoane cu risc femeile gravide începând cu trimestrul al doilea de sarcină și persoanele cu obezitate morbidă (cu un indice de masă corporală de peste 40 kg pe metru pătrat).

Este utilă utilizarea mănuşilor?

Purtarea mănușilor este considerată inutilă în Franța pentru ca acestea pot servi ca suport pentru virus (prin secrețiile respiratorii) şi ca mijloc de transport al virusului. Ele sunt indicate personalului medical care efectuează diferite prelevări de secreţii sau manopere medicale riscante.