După ce săptămâna trecută șefa secției de Oncologie a spitalului din Suceava a fost arestată, fiind acuzată că lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, presa locală a publicat detalii revoltătoare din dosar. Investigațiile în acest caz ar fi pornit de la denunțul familiei unui pacient căruia i-ar fi fost amânat tratamentul luni de zile și aprobat doar după ce i-ar fi dat bani doctoriței.

Bani, ciocolată, cafea

Potrivit site-ului de ştiri Monitorulsv.ro, un prim denunţ a fost înregistrat în martie 2022, doctorița Anca Ababneh Dumitrovici fiind reclamată atunci că a cerut şi a primit bani pentru prescrierea tratamentului pentru cancer.

Al doilea denunţ a fost făcut în iunie 2022. În acest caz, şefa secţiei a fost reclamată pentru că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iaşi, în monitorizarea căruia pacientul s-a aflat până a ajunge la Suceava. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iaşi, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Din declaraţiile martorilor reiese că doctoriţa chema acel pacient la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022. 

În tot acest timp, familia pacientului ar fi aflat de la alte persoane care veneau la tratamente în acelaşi loc sau de la aparţinătorii lor că, pentru a primi tratamentul potrivit, pacientul trebuie "să dea plicul".

În aprilie 2022, disperat că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriţei că face un împrumut şi vine cu banii, iar abia apoi a primit spre completare formularul de consimţământ pentru administrarea respectivului tratament. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, însă pacientul murise!

Potrivit sursei citate mai sus, în dosar mai apar şi informaţii despre pacienţi care discutau între ei despre oferirea unei anumite sume ca mită, aceasta fiind condiţia pentru obţinerea unei reţete medicale ori pentru administrarea tratamentului necesar.

În total, potrivit sursei citate, în perioada aprilie 2022 - ianuarie 2023, în mod repetat, femeia ar fi cerut şi primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora. „Banii şi produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer care trebuiau realizate gratuit", spun procurorii, potrivit sursei. 

"Tarif" dublu pentru două forme de cancer

Revoltător este şi că doctoriţa ar fi pretins o sumă dublă pentru un pacient care suferea de două tipuri de cancer. 

Din informaţiile făcute publice din dosar reiese că bolnavul a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriţei suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii şi i-a dat înapoi, spunându-i că are două forme de cancer, deci este dublu.

Pacientul ar fi pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulţumit.

Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în vineri, pe 20 ianuarie, în ziua în care a fost şi reţinută. Atunci a primit de la ruda unui pacient 200 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!