Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, soldate cu cel puţin 30 de morţi. Informaţiile privind decesurile nu au fost însă confirmate oficial. De asemenea, peste 15.000 de persoane au fost deja evacuate.

Zeci de mii de oameni au rămas blocaţi în casele lor, în timp ce unele localităţi au fost evacuate în întregime în urma alunecărilor de teren. De joi, peste 15.000 de persoane au fost evacuate din circa zece oraşe din Serbia.

"Catastrofă naturală oribilă", a apreciat premierul sârb Aleksandar Vucici.

Autorităţile au decis să nu dezvăluie numărul morţilor înainte de sfârşitul operaţiunilor, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de salvare, Predrag Marici.

"Am descoperit un anumit număr de cadavre la Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad). Oamenilor le este teamă de ce s-ar putea descoperi după retragerea apelor", a declarat premierul sârb într-o conferinţă de presă.

Situaţia este foarte dificilă şi în nord-estul Bosniei, unde autorităţile au început sâmbătă evacuarea populaţiei din patru sate, şi la Obrenovaţ, în Serbia, unde toţi locuitorii, respectiv 20.000 de persoane, vor fi evacuaţi, a declarat Marici.

În oraşul Doboj (nordul Bosniei) au fost descoperite şase cadavre după retragerea apelor.

Zeci de mii de locuinţe nu beneficiază de electricitate în Serbia, iar în Bosnia şi Herţegovina sunt în această situaţie peste 150.000 de oameni.

Mii de voluntari s-au alăturat serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi forţelor armate, în special pentru operaţiunile de întărire a digurilor.

Numeroase state europene, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Muntenegru, Slovenia, Croaţia şi Federaţia Rusă, au trimis transporturi cu medicamente, alimente, pompe de apă şi generatoare electrice.

Două avioane-cargo ruse, încărcate cu alimente, generatoare electrice şi bărci de salvare, au aterizat duminică în Serbia.

Autorităţile din Serbia şi Bosnia estimează că prejudiciul economic cauzat de aceste inundaţii va fi imens.