Zeci de gospodării şi terenuri agricole din Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele zile. Peste 160 de persoane au fost deja evacuate, iar specialiştii au instituit cod roşu pe râurile Teleorman şi Vedea, respectiv cod galben şi portocaliu pe alte câteva zeci de râuri.

Codul roşu pe Teleorman este valabil până luni, pe sectoare ale râului din judeţele Teleorman şi Olt, în timp ce codul portocaliu de inundaţii este instituit pe mai multe râuri din Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Giurgiu şi Prahova.

Totodată, este cod galben pe alte râuri din Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova şi Vrancea.

Cea mai afectată localitate este Mioveni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri cu saci de nisip. Inundate sunt şi municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi oraşele Sinaia şi Breaza.

Astfel, 93 de persoane au fost evacuate în Olt, 45 în Teleorman. Alte 28 de persoane sunt evacuate pe fondul altor evenimente meteorologice, şi anume alunecări de teren în judeţul Vrancea. Pompierii s-au confruntat cu foarte multe refuzuri din partea populaţiei, mai ales din partea celor care aveau deja apă în case, spune Raed Arafat, citat de Digi 24.

"Până la o limită se poate înţelege, fără nici o discuţie, înţelegem astfel de reacţii. Dar când (pompierii) recomandă evacuarea, o fac pe bază de informaţii privind riscuri care pot pune viaţa oamenilor în pericol. (...) Din fericire, situaţia nu a ajuns la pierdere de vieţi omeneşti, ceea ce este foarte important. Dar primul lucru este viaţa oamenilor. Recomandarea noastră este să asculte. Dacă situaţia este critică, s-ar putea să nu mai putem ajunge la ei. Oricum vom încerca, dar e posibil să nu putem ajunge înapoi să îi salvăm viaţa", a declarat Arafat.

Al doilea risc îl constituie apa contaminată din fântâni: până când Direcţiile de Sănătate Publică nu anunţă dispariţia pericolului, aceasta nu poate fi consumată, avertizează secretarul de stat în MAI.