Stare de alertă în zona oraşului Novaci, judeţul Gorj, unde râul Gilort s-a revărsat şi o viitură de cinci metri a trecut peste localitate, scrie Digi24.

Oamenii au fugit din casele inundate, încercând să-şi salveze cât mai multe lucruri. Încă o sută de familii urmează să fie evacuate.

Problemele au început încă de luni, dar autorităţile nu s-au mobilizat la timp. Câteva familii au fost izolate încă de luni.

Judeţul Gorj se află sub atenţionare cod galben de ploi şi vijelii. Oamenii spun că asemenea inundaţii nu au mai fost de 50 de ani.

Remus Bejancu, un proprietar de pensiune, a povestit pentru Digi24 că pe râul Gilort coboară buşteni întregi.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că pentru judeţele Gorj şi Vâlcea au fost mobilizate elicoptere şi că acestea vor ajunge la faţa locului imediat.

"Am înţeles că în unele puncte a fost nevoie să se evacueze forţat unii cetăţeni care iniţial nu au vrut să fie evacuaţi - în special în zona Gorj - dacă e adevărat vreau să transmit - dacă se indică evacuarea să se evacueze, ca să nu venim după ei când situaţia este critică", a punctat Raed Arafat.

Probleme sunt şi în judeţul Vâlcea, unde zeci de persoane sunt izolate.

Mai grav este că în nouă judeţe din Oltenia a fost instituit marţi, la ora 14, un cod roşu de inundaţii. Atenţionarea este valabilă până la ora 23.