Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 de ani, după ce Dunărea a ieșit din matcă și a acoperit cheiurile capitalei. Mii de soldați, persoane care lucrează în managementul de dezastre, voluntari, ute de ofițeri de poliție, dar și deținuți participă la activitatea de apărare și au început pregătirile cu câteva zile în urmă, folosind circa un milion de saci de nisip pentru baraje.

Nivelul Dunării la Budapesta ar putea atinge vârful sâmbătă: 846 de centimetri.

Dintre cele mai afectate zone sunt Pilismaró, o secțiune a autostrăzii 11, insula Margaret, stația Piața Batthyányi a metroului, Dunabogdány, Leányfalu, Tahi și Vác. Kismaros, scrie publicația Blikk, citată de Libertatea.


Foto: hirado.hu

De astfel, așa cum BIHOREANUL a mai scris, premierul maghiar Viktor Orbán și-a anulat o vizită în străinătate și se află în centrul operațional de protecție împotriva inundațiilor, unde colaborează cu primarul din opoziție Gergely Karácsony, conform Blikk.

Se ia în calcul inclusiv evacuarea civililor, acolo unde sunt zone inundabile, însă autoritățile maghiare sunt optimiste și speră că această măsură nu va fi necesară, conform Digi24.

Orbán a încercat să liniștească populația, subliniind că nivelul ridicat al Dunării este sub nivelul-record din 2013, la 891 cm. „Este o provocare, dar acestea sunt evenimente așteptate”, a spus prim-ministrul.


Foto: Hirado.hu

Debit mare și în România

Ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, a explicat miercuri seară, la Antena 3, că, pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România. 

„Asta înseamnă că, de la acel moment (n.r. 21 septembrie), noi avem șase până la șapte zile în care vom avea, la intrarea în țară, la Baziaș, un debit maxim și, având în vedere că, până la intrarea în România, Dunărea mai adună debite și din alte cursuri de apă (...) noi estimăm că pe data de 28 sau pe data de 29 vom avea un vârf de debit de 9.200-9.500 metri cubi pe estimările specialiștilor de astăzi”, a spus el.

Mircea Fechet a precizat, de asemenea, că autorităţile sunt în alertă şi că în cursul zilei de joi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a se stabili primele măsuri.

El este încrezător că nu vor fi mari probleme, ţinând cont că în 2006 ne-am confruntat cu o situaţie similară, atunci Dunărea având un debit şi mai mare, de 15.800m³/s la intrarea în ţară, conform Adevărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!