Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăuşe şi "lipicioase", indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile oraşului, iar la schimb oferă "servicii" gratuite de eliminare a rozătoarelor. 

"În curtea mea, apar săptămânal pisici noi, care nu sunt ale vecinilor, nu au stăpân, ci au fost abandonate pe străzi. Sunt tot mai multe", zice o orădeancă. Reţelele de socializare sunt doldora şi ele de pisici oferite spre adopţie, semn că, în continuare, prea puţine feline sunt sterilizate de stăpânii lor şi fac pui care apoi sunt abandonaţi pe străzi, în voia sorţii.

Una după alta

Raluca locuieşte într-o casă de lângă Palatul Baroc şi zilnic găseşte în curtea ei sau în garaj câte o pisică, deşi nu deţine un astfel de animal. "Sunt iubitoare de animale, am un câine, nu şi pisici. În schimb, mi-e curtea plină de ele, mereu apare una nouă. Vin de pe stradă, unde au fost abandonate", povesteşte femeia. 

De milă, le hrăneşte, le duce şi la veterinar pe cele pe care le poate prinde, plăteşte pentru sterilizarea lor şi le caută şi stăpân. "Sunt de toate culorile şi de toate vârstele. Am găsit în curte şi puiuţi de câteva zile, pe care i-am hrănit cu biberonul, şi pisici mari. Mi-e milă de ele, locul lor nu e pe stradă", mai spune Raluca. 

Orădeanca recunoaşte că pisicile fără stăpân îi fac frecvent mizerie în curte, problemă cu care se confruntă şi vecinii ei. Cel mai tare o deranjează, însă, pericolul în care sunt aceste feline, care riscă să se îmbolnăvească şi apoi să transmită boli şi animalelor cu stăpân ori să moară lovite de maşini. O soartă pe care niciun animal nu ar trebui să o aibă...

Greu cu adopţiile

Reţelele de socializare abundă în anunţuri despre pisici găsite pe străzile din Oradea, fie în jurul blocurilor, fie pe străzile cu case. Pitite pe sub maşini sau învăţate pe lângă tomberoanele de gunoi, ele duc o viaţă sălbatică, unele fiind şi foarte greu de prins. Pe măsură ce se apropie iarna, riscă şi să sufere de frig.

"Am observat că apar pisici adesea în zonele rezidenţiale noi, unde s-au construit blocuri sau case. Dacă locatarii n-au pisici, se găsesc unii să le ducă", zice Adrian Sabău, voluntar la Prietenii pisicilor, singurul adăpost pentru pisici din Oradea, depăşit deja de situaţia de pe străzi... Asociaţia găzduieşte 60 de feline, capacitatea maximă a adăpostului, multe dintre ele imposibil de dat spre adopţie, pentru că nu sunt sociabile sau au boli grave. 

"Lumea caută pisici utilitare, or noi oferim spre adopţie animale de companie. Prin contract, trebuie să le asigure hrană, apă şi un loc unde să se adăpostească, ideal ar fi să fie ţinute în interior. Noi investim bani în pisicile pe care le îngrijim, prin tratamente şi sterilizări, n-am vrea să fie omorâte de câini", zice voluntarul. Când aud de aceste condiţii, mulţi bihoreni renunţă la adopţie, aşa că nu e de mirare că adăpostul e mai mereu plin. 

Lupta cu miturile

Problema pisicilor fără stăpân este întreţinută şi de unii veterinari, care încă le spun clienţilor că o felină trebuie să facă un rând de pui, ceea ce este fals. "Este un mit pe care, din păcate, îl întreţin unii colegi. Şi pisicile care au fătat se îmbolnăvesc de cancer mamar. Ca să încurajăm oamenii să le sterilizeze, în cabinetul nostru nu mai tratăm pisici nesterilizate", zice medicul veterinar Diana Ţicarat. 

Specialista confirmă că pe străzile din Oradea sunt multe pisici abandonate, supuse hazardului. "Noi ne-am trezit cu pui abandonaţi chiar în faţa uşii cabinetului. Din păcate, în Oradea foarte multe pisici sunt abandonate constant", spune Ţicarat. Specialista şi colegii ei le caută tuturor stăpâni, ca să aibă şansa unei vieţi demne, iar, dacă nu găsesc, le duc acasă.

Campanie de sterilizare 

Ca să asigure o viaţă bună pentru cât mai multe feline, asociaţia Prietenii Pisicilor finanţează an de an, cu bani de la sponsori, campanii de sterilizare dedicate felinelor de pe străzi, una demarată chiar săptămâna trecută. "Ca să putem steriliza cât mai multe pisici, am introdus o co-plată de 83 lei pentru mascul şi 99 lei pentru femelă", explică veterinara Daiana Năşcan (foto), care derulează campania împreună cu ONG-ul şi cabinetul Premiere Vet. 

Până acum, în ultimii doi ani, prin aceste campanii, au fost sterilizate peste 900 de pisici, iar toamna aceasta iniţiatorii speră să mai "bifeze" câteva sute. Oricât de simpatice ar fi şi oricât de mulţi şoareci sau şobolani ar anihila pisicile nimănui de pe străzile Oradiei, ar fi bine, totuşi, să nu fie chiar "de capul lor"... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!