Renumitul pianist Horia Maxim se întoarce pe scena sălii Enescu-Bartok și va fi solistul concertului dedicat Zilei Naționale a României. Un alt invitat de seamă al serii va fi dirijorul Radu Postăvaru, care va conduce Orchestra Filarmonicii Oradea joi, de la ora 19.

Programul cuprinde lucrări din repertoriul românesc și anume: Suita ardelenească op. 6 de Pascal Bentoiu, Concert pentru pian și orchestră de Paul Constantinescu și Suita simfonică „Prin munții Apuseni” de Marțian Negrea.

Pascal Bentoiu a ales drumul muzicii de la o vârstă precoce, în creația lui regăsindu-se lucrări simfonice, instrumentale, camerale și operă. Suita ardeleneasca op. 6 este de inspirație folclorică, cele patru părți care o compun sunt: Învârtita, Jieneasca, Dealungu și Danțu. „Acestea au fost culese de către compozitor, în perioada de tinerețe, atunci când lucra la Institutul de folclor din București. Din sutele de jocuri și cântece populare prelucrate, Bentoiu le-a ales pe cele patru pentru a reda în stil simfonic, spiritul românesc transilvănean”, transmit organizatorii.

Paul Constantinescu s-a remarcat prin preocuparea sa față de folclor și față de melosul bizantin. Creația sa cuprinde muzică de teatru, simfonică și vocal-simfonică, de cameră, de film, muzică corală sau instrumentală. Una dintre lucrările sale importante este Concert pentru pian și orchestră din anul 1952.

Marțian Negrea a fost originar din Transilvania și început să studieze vioara la Sibiu, finalizându-și studiile muzicale la Viena după Primul Război Mondial. În ceea ce privește compoziția, s-a remarcat în special prin muzica de cameră, Negrea având o vocație romantică. Din muzica dedicată ecranizării cinematografice face parte și Suita simfonică „Prin Munții Apuseni” op. 20, care datează din anul 1953. Aceasta este compusă din patru tablouri: Pe Arieș în sus, Cetățile Ponorului, Ghețarul Scărișoara și Izbuc.

Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate. Horia Maxim a înregistrat lucrări la radio și televiziune și a prezentat numeroase piese în primă audiție. În prezent este profesor la Universitatea Națională de Muzică București și este invitat frecvent ca membru în diferite jurii naționale și internaționale.

Dirijorul Radu Postăvaru s-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat arta dirijatului la Universitatea de Arte din Iași și Universitatea Națională de Muzică București, a participat la masterclass-uri în Germania, Franța și Italia. În concertele sale, Radu Postăvaru promovează modernitatea, muzica contemporană și tinerii interpreți. În prezent este dirijorul principal al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești și este invitat permanent al orchestrelor din țară și din străinătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!