Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantităţile de deşeuri colectate din oraş arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuşi, încă departe faţă de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...

Ţarcurile la control 

La fiecare început de an, Direcţia Tehnică a Primăriei îşi prezintă realizările din anul precedent, analiză ce cuprinde şi informaţii privind salubritatea locală. Potrivit directorului tehnic Sebastian Marchiş, care a făcut sinteza bilanţului într-o conferinţă de presă, anul trecut salubrizarea stradală a Oradiei a costat 32,5 milioane lei, bani care s-au cheltuit pentru curăţarea a 732 de străzi, cu 50 mai multe decât în 2021. 

Pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare a deşeurilor, în 2022 operatorul de salubritate RER Vest a distribuit orădenilor 23.500 de role cu câte 25 de saci galbeni pentru reciclabile, iar Primăria a amplasat în oraş încă 44 de ţarcuri metalice şi 94 de incinte tip dulap, soluţia destinată blocurilor care nu au spaţiu suficient pentru amenajarea de incinte mari. 

"Am început o amplă campanie de identificare a tuturor punctelor de colectare din oraş. Am identificat sistemele defecte, sistemele de închidere cu lacăte, care sunt obligaţia operatorului de a le gestiona, şi acele puncte de colectare unde se depozitează deşeuri în afara lor", a precizat şi directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa (foto), responsabilă de sectorul salubritate.

În acest an, Primăria vrea să angajeze o nouă firmă care să răspundă de funcţionarea ţarcurilor, după ce vechiul contract cu firma Ariston a expirat. "Probleme de închidere (n.r. la ţarcuri) vor exista în continuare, pentru că sunt vandalizate", a spus Popa.

Ţinte europene

Pentru un control mai bun, Primăria a primit de la RER Vest acces la informaţii în timp real privind colectarea deşeurilor din ţarcuri. "În fiecare zi ştim, la orice oră, când a intrat utilajul să ridice şi ce fracţie a ridicat, putem şti dacă nu a respectat programul de ridicare. Mulţumim operatorului de salubritate pentru că ne-a pus la dispoziţie toate informaţiile", a declarat Popa. Primăria are de gând să folosească datele şi într-o aplicaţie GIS disponibilă orădenilor, care astfel ar putea vedea pe o hartă toate ţarcurile din oraş şi blocurile arondate.

Monitorizarea incintelor cu deşeuri este importantă, întrucât an de an oraşul trebuie să atingă o ţintă stabilită de normele europene, privind reciclarea şi refolosirea deşeurilor. Dacă nu îndeplineşte acest obiectiv, Oradea trebuie să plătească amenzi către Administraţia Fondului de Mediu. 

Pentru anul 2022, ţinta a fost de 60% deşeuri reciclate şi valorificate, adică gunoaie care nu trebuiau să ajungă abandonate la groapă. Acest procent nu a fost atins, dar vestea bună pentru orădeni este că oraşul se apropie tot mai mult de el!

Valorificare, compostare, reciclare

Concret, din Oradea au ajuns la halda judeţeană 43.714 tone de deşeuri, ele reprezentând fracţia reziduală sau gunoaie aruncate greşit de orădeni în sacii galbeni ori în pubelele maro. Alte 11.054 de tone de deşeuri strânse de la orădeni au fost valorificate energetic, la staţia de ciment din Aleşd.

Pe lângă acestea, Oradea a refolosit anul trecut 15.824 tone de deşeuri, dintre care 4.038,25 tone au reprezentat resturile reciclate la staţia de sortare din Episcopia, 6.664,74 tone au fost deşeurile biodegradabile colectate în pubelele maro şi transformate în compost, 1.272,83 tone au fost deşeuri reciclate de alte firme din oraş, iar diferenţa de 3.848,31 tone au fost deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice adunate de firma Bene Internaţional, autorizată să le valorifice.

Datele arată că Oradea a ajuns la un grad de reciclare de 36,27% şi ar mai fi trebuit să valorifice 19.472 tone de gunoaie, ca să-şi atingă obiectivul. Pentru că n-a făcut-o, va plăti către AFM suma de 973.625 lei, cea mai mică amendă din ultimii patru ani, cu menţiunea că obiectivul de 60% este fixat din 2020, înainte fiind mai mic. "Este meritul orădenilor că s-a ajuns la acest procent", a concluzionat Popa.

Ţinta de 60% se va menţine până în anul 2030, urmând ca apoi să crească la 65%. Aşadar, orădenii mai au de sortat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!