În al doilea weekend din luna aprilie, Oradea va fi invadată de roboţi! Complexul comercial ERA Park va fi gazda celui mai mare eveniment de robotică din vestul României, concursul Robotics Championship, organizat de studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea.

150 de tineri din România, dar şi din îndepărtata Mongolie sau de prin mai multe ţări europene, îşi vor prezenta roboţii creaţi de ei, ba chiar îi vor băga şi în ring, pentru a se afla care este cel mai puternic. Accesul curioşilor va fi gratuit, aşa că orice orădean poate "arunca un ochi" la cum va arăta lumea viitorului...

Cu microbul roboticii

Cătălin Ţarcă, profesor Universitatea din Oradea, iniţiatorul concursului de roboțiRobotics Championship este un concurs cu tradiţie pentru Departamentul de Mecatronică al Universităţii orădene. În 2010, la îndemnul profesorilor, studenţii de aici au început nu doar să creeze roboţi, ci să se şi întreacă într-un concurs. "Scopul a fost şi a rămas atragerea tinerilor către robotică, evident, un domeniu de viitor", explică profesorul Cătălin Ţarcă (foto), iniţiatorul concursului.

La primele două ediţii au participat doar tineri din România, dar ulterior au început să vină şi străinii, graţie faptului că şi studenţii orădeni au fost trimişi la concursuri de profil în afara ţării. "Cine are microbul roboticii încearcă să participe la cât mai multe concursuri, atât ca să arate ce a făcut, cât şi ca să vadă ce fac alţii. Unele lucruri reuşeşti să le furi, cu ghilimelele de rigoare", spune Ţarcă.

Participare record

 asistentul universitar Flaviu Birouaş (foto), coordonatorul concursului de roboțiEdiţia a 8-a a Robotics Championship va fi cea mai mare de până acum. "Avem 150 de participanţi înscrişi, din ţară şi din străinătate. Aşteptăm elevi şi studenţi din Mongolia, Indonezia, Tunisia, Ungaria, Lituania, Polonia", spune asistentul universitar Flaviu Birouaş (foto), coordonatorul evenimentului. De asemenea, vor fi prezenţi, dar ca invitaţi, membri din echipa de organizare a Robotex, cel mai mare festival de robotică din Europa, dar şi specialişti din Coreea de Sud.

Şi numărul participanţilor din Oradea este mare. "La ediţia precedentă, am avut 10 echipe din Oradea. Anul acesta vor fi peste 20, datorită workshop-urilor gratuite ţinute de echipa de organizare pentru pasionaţii de robotică", spune Birouaş. Pentru a promova robotica şi competiţia, studenţii şi profesorii Universităţii au ţinut, în ultimele două luni, şase seminarii despre cum se construieşte un robot, la care orice elev sau student a putut participa.

Probe diverse

Regulile concursului sunt simple: fiecare echipă trebuie să prezinte un robot mobil autonom, adică unul care să nu fie controlat de la distanţă, ci să acţioneze de "capul" lui, capabil să concureze la cel puţin una din cele zece probe de concurs.

De pildă, în proba "Line Follower Classic", robotul trebuie să ştie să meargă pe un traseu stabilit de organizatori şi desenat cu o dungă neagră pe un fundal alb, în timp ce în proba "Line Follower Enhanced" întâlneşte şi obstacole pe drum, astfel că trebuie să ştie să le depăşească. Într-o altă probă, "Micromouse", roboţii trebuie să găsească ieşirea dintr-un labirint, iar în "Mega Sumo" să se lupte între ei, asemenea coloşilor japonezi.

Special pentru roboţii care nu se potrivesc în aceste probe există categoria "Free Style", unde aparatul pur şi simplu arată ce ştie să facă. Anul trecut, în această probă, vedetă a fost Jenny5, un robot umanoid înalt de un metru, care poate inclusiv să prindă în "mâini" o sticlă cu apă, invenţia unui grup de studenţi din Alba Iulia.

Lumea lor...

În premieră, în acest an, concursul are şi probe dedicate roboţilor făcuţi din piese LEGO anume concepute pentru mecatronică. "Sunt dedicate pasionaţilor mai tineri. În ultimii ani, elevi de vârste tot mai mici sunt interesaţi de robotică", explică Birouaş.

Concursul se va desfăşura în 14 şi 15 aprilie, sub cupola ERA Park. Orădenii sunt invitaţi să vizioneze competiţia între orele 10 şi 18, accesul fiind liber şi neîngrădit pentru orice curios. De altfel, organizatorii au ales acest centru comercial tocmai pentru că aici roboţii au destul spaţiu de desfăşurare. Şi, astfel, se pot lăuda cu ce ştiu face...