Poliţiştii de frontieră ai ITPF Oradea au o vară plină. Chestorul Marin Bondar a anunţat, joi, că vara aceasta, în mai puţin de două luni - adică între 1 iulie şi 21 august - au încercat să iasă ilegal din ţară 661 de migranţi pe la punctele de frontieră arondate inspectoratului, adică cele din Bihor şi Arad.

Spre comparaţie, în primele şase luni ale anului, numărul migranţilor prinşi a fost de 947. "Vine toamna, vine frigul. Întotdeauna înainte de venirea frigului am avut o presiune mai mare pe frontieră", a explicat şeful ITPF Oradea într-o conferinţă de presă la sediul instituţiei.

Dintre cei 661 de migranţi din iulie şi august, 305 au fost prinşi în cooperare cu partea maghiară. Cei mai mulţi dintre ei - 567 persoane – au încercat să iasă ilegal din ţară acţionând la frontiera verde, adică pe câmpurile de la graniţă. Celelalte 94 de persoane au fost depistate în punctele de frontieră ascunse în maşini şi camioane sau prezentând documente false sau aparţinând altor persoane.

Merită precizat şi că cei mai mulţi dintre migranţii "estivali" prinşi de poliţiştii ITPF Oradea provin din Irak (371) şi Siria (107). Peste 70% dintre migranţi au fugit de conflictele din ţările lor şi sunt solicitanţi de azil în România.

Cum - după ce sunt prinşi şi le se întocmesc actele pentru dosarele penale - aceştia sunt lăsaţi din nou liberi potrivit legislaţiei şi duşi sau îndrumaţi spre centrele de primire din judeţul Timiş, nu de puţine ori aceştia se întorc chiar în zilele următoare pentru o nouă tentativă, a informat chestorul Marin Bondar.

În ceea ce priveşte călăuzele, în perioada analizată (1 iulie - 21 august) au fost înregistrate 17 cazuri în care 21 călăuze (17 cetăţeni UE şi 4 cetăţeni terţi) au încercat să faciliteze trecerea ilegală a frontierei în Ungaria a unui număr de 124 de migranţi, 57% dintre aceştia fiind cetăţeni irakieni.