Măsura fără precedent în istorie de a interzice creştinilor ortodocşi să participe în noaptea de Paşti la slujba de Înviere a bulversat preoţimea orădeană peste aşteptări. Pentru că autorităţile au îngăduit totuşi ca un număr de cinci voluntari din fiecare parohie, echipaţi corespunzător şi identificaţi prin ecusoane ştampilate de biserică, să le ducă credincioşilor sfintele paşti acasă, oamenii legii au solicitat inventarierea acestora.

Conducerea Poliţiei orădene a cerut în Joia Mare, pe la 6 seara, când toată popimea oficia în biserică Denia celor 12 Evanghelii, ca până la ora 21 să transmită lista completă cu numele, prenumele, codul numeric personal şi numărul de telefon al voluntarilor care vor purta păhărelele cu paşti. Măsura a fost luată pentru ca poliţiştii să poată amenda eventualii impostori care ar putea ieşi la plimbare dându-se reprezentanţi ai bisericii, dar i-a luat prin surprindere pe preoţii aflaţi în altar.

Ca să se poată încadra în termenul limită, aceştia au transmis datele cerute Protopopiatului pe telefoanele mobile, printr-un grup de WhatsApp, pentru centralizare şi retransmitere Poliţiei. Dacă tot dă biserica raportul, măcar să o facă organizat, întocmai şi la timp...