Ultima oară când aţi mâncat un strugure, v-aţi gândit că aveţi în mână secretul tinereţii veşnice? Orădeanca Simona Bişboacă a dovedit-o!

Folosind sâmburii şi pieliţa strugurilor, tânăra a creat Antioxi Vita, un antioxidant cu puternice efecte anti-îmbătrânire şi care ajută la vindecarea unor boli grave. Dornică să ia din natură tot ce e mai bun, Simona a inventat, de fapt, mai multe produse menite să prevină apariţia unor boli sau să le vindece. Şi toate au succes...

In vino veritas

Născută în Zalău, dar stabilită la Oradea de peste 20 de ani, Simona Bişboacă este unul dintre cei mai renumiţi inventatori din România. Are doar 36 de ani, dar a adunat medalii şi premii pentru care mulţi oameni de ştiinţă o invidiază. Mai cu seamă că toată munca i se bazează pe propriile eforturi, nefiind niciodată angajata vreunei universităţi ori a unui institut de cercetare. Lucrează doar pentru Phenalex, firma pe care a înfiinţat-o împreună cu soţul ei, Ioan.

"Evoluţia mea a început în anul III de facultate, când am plecat cu o bursă Erasmus la Bologna", povesteşte Simona. Acolo şi-a ales ca materie de studiu enologia, domeniu care a preocupat-o şi după întoarcerea în România. Când se pregătea pentru absolvirea Facultăţii de Tehnologii Alimentare din Cluj-Napoca, cu gândul la ce a învăţat în Italia, a avut o revelaţie: analizând conţinutul de antioxidanţi din struguri şi din vin, a observat că există o diferenţă semnificativă, produsul final conţinând mult mai puţini antioxidanţi. "Mi-am dat seama că diferenţa era în ce se aruncă", explică Simona.

Pentru o viaţă sănătoasă

A început să caute soluţia pentru a extrage antioxidanţii din seminţele, pieliţa şi rahisul, adică ciorchinele strugurilor. Luni întregi a studiat şi experimentat, iar la final a obţinut Antioxi Vita, o soluţie puternic antioxidantă. Supliment alimentar 100% natural, Antioxi Vita accelerează epurarea colesterolului din sânge, menţine buna funcţionare a sistemului cardio-vascular şi limitează distrugerea fibrelor de colagen.

În 2009, Simona şi-a brevetat invenţia, iar apoi, în laboratorul său din Oradea, a început producţia, extinzându-şi totodată cercetările. Aşa a obţinut al doilea brevet, pentru Propolis Esenţa. "Pe piaţă se găseşte tinctură de propolis, care conţine alcool. Produsul meu este esenţa propolisului diluată în apă, un antibiotic natural pentru adulţi şi copii", explică tânăra.

Premii peste tot

În 2011, la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, munca i-a fost recunoscută şi premiată: Simona a obţinut medalia de aur pentru Antioxi Vita şi argint pentru Propolis Esenţa. De asemenea, a primit distincţii speciale din partea asociaţiilor inventatorilor din Asia şi Coreea de Sud, iar Antioxi Vita a căpătat porecla de "elixir al tinereţii".

Un alt produs brevetat de Simona este marmelada crudă. "Procesăm fructul fără fierbere, la temperatura de maximum 42 de grade. Fără adaos de zahăr şi conservanţi, transformăm fructul proaspăt într-o conservă", arată Simona. Marmelada a fost şi ea premiată cu aur, la Salonul de Inventică Mondială Agro Arca din Croaţia, în 2012: "A avut mare succes, toţi cei care au încercat-o au spus că are acelaşi gust ca fructul proaspăt".

Fabrica de sănătate

Producţia marmeladei va începe cel mai probabil la toamnă, când soţii Bişboacă vor pune în funcţiune o hală de 2.000 de metri pătraţi în satul bihorean Livada. "Am vrut să construim hala la Oradea, dar primarul Ilie Bolojan ne-a spus că suntem o fabrică prea mică pentru parcul industrial", zice, nemulţumită, Simona.

Cu o linie automatizată, alcătuită cu utilaje anume concepute în Italia, fabrica nu va avea prea mulţi angajaţi: "Aşa este conceput fluxul tehnologic, pentru că este şi mai sigur, din punct de vedere microbiologic". Valoarea ei este, însă, considerabilă: aproape 800.000 de euro!

În noua fabrică, Simona va continua şi producţia sprayului nazal Sinus Spa, pe care îl face cu apă termală din Băile Felix şi sare de mare purificată, fiind singurul cercetător care foloseşte apa termală în produse terapeutice, nu doar în terapia directă. Sprayul îl vinde deja de câţiva ani, dovedindu-se util celor care suferă de alergii, dar şi pentru banalele răceli.

Atenţie la pesticide!

Tânăra spune că cea mai mare bucurie a ei o simte când e sunată sau îi scriu români pe care i-au ajutat produsele sale. "Nu mi-am dus produsele prin spitale, dar m-au sunat bolnavi de cancer, care mi-au spus că medici de la Institutul Clinic Fundeni le-au dat, pe reţetă, Antioxi Vita, iar ei l-au folosit şi s-au vindecat", mărturiseşte orădeanca.

Tuturor clienţilor, Simona le spune să fie atenţi la fiecare produs pe care îl cumpără, fie că este vorba de un supliment alimentar sau de fructe şi legume. "Le recomand să citească bine etichetele şi să evite produse care vin din afara spaţiului UE. Mai ales pe cele din Turcia, unde nu există limite în folosirea pesticidelor!", recomandă cercetătoarea. Cel mai sănătos, spune ea, este să mâncăm fructe şi legume locale, culese atunci când sunt coapte şi ne pot asigura aportul de vitamine. Altfel spus, să ne folosim de natură. Şi vom trăi mult şi bine...