Cine vrea să facă bani, să facă cercetare! Acesta este mesajul pe care rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, l-a transmis cadrelor didactice universitare miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. Mesajul lui Antal vine după ce Senatul Universităţii a aprobat "impulsionarea activităţii de cercetare" prin răsplată financiară.

"Pentru fiecare articol apărut într-o revistă cotată ISI şi pentru fiecare carte publicată într-o editură internaţională de prestigiu, autorii vor primi câte 2.000 de lei", a spus rectorul orădean.

Aceeaşi decizie a Senatului stabileşte că brevetele de invenţie vor fi răsplătite cu câte 4.000 de lei. Traian Buidoş, cadru didactic la Universitatea din Oradea medaliat cu aur pentru invenţii în domeniul tehnologiilor neconvenţionale la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că munca depusă de inventatori este colosală. "Necesită zece, 20, chiar 30 de ani de cercetare şi încă patru-cinci ani pentru recunoaşterea brevetului", a spus el.