Mai mulți elevi şi studenţi din Oradea au fost premiaţi joi seara la Cluj-Napoca, în cadrul Galei "Academia DpIT", organizată la finalul unui program de educaţie practică şi mentorat organizat de Asociaţia Descoperă-ţi Pasiunea în IT. Tinerii au creat prototipuri ale unor produse menite să schimbe standardele în domenii precum curăţenia şi angajările online.

Tineri cu idei

Programul "Academia DpIT", ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, a urmărit să stabilească o legătură între tinerii pasionaţi de tehnologie şi mediul de afaceri. Elevii şi studenţii au desfășurat stagii de practică la mai multe firme din domeniul tehnologiei, unde au putut să observe ce înseamnă munca în acest domeniu al inovației.

Focusul nostru este să-i ajutăm pe tineri în aceşti primi paşi. Vrem să înveţe ce înseamnă tehnologie, prin identificarea unor probleme în comunităţile lor şi găsirea unor soluţii inteligente la acestea", a declarat pentru BIHOREANUL Liliana Stefan-Cazacu, preşedintele Asociaţiei Descoperă-ţi Pasiunea în IT, din Cluj-Napoca. 

Tinerii care au fost acceptaţi în proiect au participat, vreme de 6 luni, la cursuri tehnice şi de abilităţi soft, desfăşurate la firmele partenere. Aceştia au fost împărţiţi în echipe, iar mai apoi au venit cu idei de produse care să răspundă nevoilor din comunităţile lor.

Proiect DpIT Cluj-Napoca

Sub supravegherea instructorilor, echipele formate din elevi și studenți au ales cea mai fezabilă idee dintre cele vehiculate și au creat prototipuri ale unor produse tech. În total, în această ediție a programului, au participat peste o sută de elevi şi studenţi din mai multe oraşe din România, care au creat în total 20 de produse inovative ce vizează, printre altele, transportul „verde”, turismul sau agricultura.

Inovaţii orădene

La finalul programului, s-au acordat premii pentru cele mai inspirate prototipuri, în cadrul unei gale care a avut loc joi seara la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerii din cadrul UBB Cluj-Napoca. Printre premiante s-au numărat și două echipe de tineri din Oradea, una formată din elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu și una formată din studenţi ai Universităţii din Oradea.  

Echipa Dynamic, formată din Ligia-Ionela Bădoi, Flavia-Camelia Crişan, Sandu Gîtlan, Şerban-Eusebiu Raţiu, Alexia-Maria Sonea şi Várkonyi Vlad Béla, toţi elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu, a obţinut premiul special Bosh, pentru produsul CrystalClear.

Crystal Clear a fost gândit ca un sistem automat de spălare a geamurilor, destinat clădirilor mari de birouri. Reprezentanții Academiei DpIT transmit că invenția elevilor orădeni „curăţă impecabil ferestrele prin pulverizarea agenţilor de curăţare direct pe suprafaţa sticlei, astfel reducând considerabil numărul victimelor din această meserie”.

Un premiu special a primit şi echipa TECHers a studenţilor de la Universitatea din Oradea, care i-a avut în componenţă pe Timotei-Marius Iancu, Şerban Vidican, Maria Muscaş, Meszaros Antonio-Cristian, Luca Iova, Bogdan Marchiş şi Alexandra Ioana Bran. Produsul lor, numit OMDA, constă într-o aplicaţie pentru angajări online care ar promova în special slujbele de scurtă durată, cu scopul de a reduce munca la negru a zilierilor. 

Juriul a fost format din mai mulţi specialişti din industria IT, printre care Valentin Filip, vicepreşedinte al Senatului UBB, Ionuţ Muntean, reprezentant al firmei Bosch şi Adrian Pintea, Inspector Şcolar de specialitate Informatică la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

În total, au fost premiate 86 de persoane, dintre care 61 de elevi, 12 studenţi şi 13 mentori, cu premii în sume de bani şi produse (gadgeturi) în valoare totală de 27.000 lei.

Studenţi ai Universităţii din Oradea

Echipa studenților de la Universitatea din Oradea

Programele organizate de Asociaţia DpIT sunt gratuite, fiind susţinute prin munca voluntarilor şi din sponsorizări, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!