Studenţii Universităţii Babeş-Bolyai au prezentat 8 roboţi utilitari făcuţi de ei la a şasea ediţie a UBBots, Ziua Roboţilor Inteligenţi.

Primul ieşit la rampă a fost Nicuşor, un robot-câine, făcut de patru studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică.

Aşa cum l-au prezentat tinerii, Nicuşor este un câine modern, care nu muşcă, în schimbă orbeşte hoţii cu laserul. Potrivit Adevărul, robotul are senzori şi aşa "simte" când se apropie un necunoscut. Are şi un dispozitiv prin care aproximează distanţa, dar şi patru microfoane cu ajutorul cărora aude orice mişcare. Ca să fie un câine rău până la capăt, Nicuşor păzeşte casa şi când stăpânii sunt plecaţi, are program prin care poate lătra şi poate face poze ca să adune "dovezi" şi să bage răufăcătorii la zdup. Şi, că tot e şmecher, Nicuşor poate trimite pozele prin e-mail stăpânului.

Tinerii l-au îmbrăcat pe Nicuşor cu blăniţă care îl face să semene cu un dalmaţian şi i-au făcut şi pagină de Facebook după numele său - "Nicuşor, câine rău".

Un alt robot prezentat de studenţii clujeni e Dronică, robotul care spală vase. "Maşina de spălat vase va folosi întotdeauna o cantitate mai mare de detergent, energie electrică şi apă pentru a spăla vasele, indiferent dacă numărul acestora este mic. Un astfel de robot, ca cel pe care l-am propus noi, poate spăla şi un număr mai mic de farfurii, costul operaţiunii reducându-se semnificativ în acest caz", au explicat tinerii.

Studenţii au mai creat roboţi-barman, care fac sendvişuri, udă florile ori sting incendiile.