Hotelul Iris, situat pe Şoseaua Borşului nr. 400 şi deţinut de comuna Borş, îşi îmbunătăţeşte eficienţa energetică. Printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, unitatea hotelieră îşi construieşte o reţea de alimentare cu apă geotermală, de la puţurile Transgex din Sântion. Pe viitor, resursa geotermală va fi folosită şi într-un centru SPA.

Intitulat "Îmbunătăţirea eficienţei energetice a Hotelului Iris prin folosirea apei geotermale", proiectul presupune construirea unei reţele de distribuţie de apă geotermală şi racordarea clădirii la această reţea. Bugetul total al proiectului este de 490.148 de euro, din care 294.000 de euro reprezintă un grant nerambursabil oferit de Innovation Norway, operator al programului "Dezvoltarea IMM-urilor în România", în termenii şi condiţiile standard SEE şi pentru granturile Norvegiene 2014-2021.

"Graţie acestui proiect, Hotelul Iris va fi încălzit cu apă geotermală şi îşi va eficientiza costurile, iar în perspectivă apa geotermală va fi utilizată şi pentru dezvoltarea unui complex termal al hotelului, care va include piscine, SPA, sală de sport şi alte facilităţi. Ne dorim să realizăm toate aceste investiţii cât mai curând, mai ales în contextul în care comuna Borş a solicitat Ministerului Turismului statutul de staţiune turistică", a declarat managerul hotelului, Camelia Lata.

Primarul comunei, Bátori Géza, militează pentru dezvoltarea turismului prin utilizarea apei geotermale, motiv pentru care edilul vrea ca Borşul să devină o staţiune turistică de interes local. Acest statut ar asigura comunei posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru proiecte turistice.

Contractul cu finanţatorul norvegian presupune că proiectul de aducţiune a apei geotermale va fi finalizat până pe 30 septembrie 2023.