În 2020 şi 2021, municipalitatea îşi propune să modernizeze aproape 80 de străzi din mai multe cartiere ale Oradiei, a anunţat, marţi, primarul Ilie Bolojan într-un conferinţă de presă, dezvăluind în bună parte despre care străzi va fi vorba.
Investiţii masive
"Astăzi avem 932 de străzi în Oradea, care au o lungime totală de peste 470 km. Dintre acestea, 634 sunt modernizate, respectiv 324 km, iar 298 sunt nemodernizate. Sunt în principal străzile din cartierele în care oraşul s-a dezvoltat, cum ar fi Tineretului, Grigorescu, Veteranilor, zona de dealuri. Prin urmare, pentru Oradea este o prioritate să asfalteze şi să modernizeze aceste străzi", a afirmat Bolojan.
El a spus că investiţia în modernizarea celor aproximativ 130 de kilometri rămaşi s-ar ridica la circa 60 de milioane euro.
"Având în vedere că bugetul total de investiţii al Oradiei din resurse proprii este undeva de 20 de milioane de euro (n.r. – pe an), putem aprecia ca jumătate din aceşti bani să-i ducem în asfaltarea acestor străzi noi, iar ceilalţi pentru alte proiecte: pasaje, şcoli, spitale. Aşadar, ne propunem ca în următorii doi ani să alocăm câte 10 milioane euro, aşa cum am făcut-o şi anul acesta, pentru asfaltarea străzilor nemodernizate din cartiere", a mai spus primarul oraşului, adăugând că anul acesta o bună parte din banii dedicaţi străzilor, mai precis 6 milioane euro, au fost investiţi în reabilitarea străzii Bihorului şi extinderea drumului expres până la Real-Episcopia.
Asfaltări în cartiere
Ilie Bolojan a afirmat că în 2020 municipalitatea îşi propune să modernizeze 37 de străzi cu o investiţie de 10 milioane euro, iar în 2021 alte 40 de străzi cu o investiţie de "10-12 milioane euro".
Edilul a făcut apoi o prezentare a străzilor care urmează să fie asfaltate, în mai multe zone ale Oradiei.
În Ioşia, în afară de cele la care se lucrează deja, a subliniat Bolojan, urmează să fie modernizate şi străzile Pionierilor, Trotuşului şi o bretea dintre Aviatorilor şi Nicolae Bolcaş. "Documentaţiile sunt realizate şi anul viitor lucrările vor fi finalizate", a spus primarul. Acesta a adăugat că în zonă va fi făcută şi o expropriere pentru realizarea unui pod nou peste Peţa care să lege cartierul Veteranilor de strada Ibsen.
În ceea ce priveşte zona Veteranilor, potrivit edilului, se lucrează la studiile de fezabilitate pentru şase străzi: Eremia Grigorescu, Radu Enescu, Coriolan Pop, Nicolae Firu, Veteranilor şi Roman Mottl. "Probabil că la primăvară vor fi lucrările în curs", a spus Bolojan.
La marginile oraşului
În zona Velenţa – Calea Clujului se va reabiliza Piaţa Tineretului, proiect votat şi la bugetarea participativă, iar în Gutenberg vor fi asfaltate 10 străzi Năvodarilor, Cărăbuşului, Cheile Turzii, Arturo Toscanini, Aurora, Alexandru Papiu Ilarian, George Bota, Ion Mincu, Digului (tronson între str. Navigatorilor – str. Pietrişului) şi Dâmboviţei. Finanţarea pentru trei dintre acestea a fost obţinută din fonduri europene, pe o axă dedicată zonelor defavorizate.
În Oncea Nouă, sunt câteva investiţii deja aprobate de Consiliul Local, iar licitaţiile pentru lucrări sunt în curs. Este vorba despre Episcop Ion Alexi, Cardinal Alexandru Todea, Cucului, Gheorghe Pituţ, Ion Pop Reteganu şi Macului. "Aceste străzi vor începe în această toamnă şi se vor finaliza anul viitor", a precizat edilul.
Tot el a precizat că, "odată cu finalizarea drumului expres, vom finaliza reabilitarea străzilor din cartierul Episcopia din partea dreaptă a străzii Matei Corvin, cum se iese din oraş. E vorba de şase străzi noi: Cântăreţului, Ciucaşului, Dealului, Drumul Hotarului, Moviliţei şi Valea Frumoasă", pentru care studiile de fezabilitate sunt în lucru, iar lucrările vor fi derulate tot în 2020.
Pentru zona de dealuri au fost aprobaţi deja indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea străzilor Cireşilor, Dimitrie Anghel, Viilor, Piersicilor, urmând să fie aprobaţi şi cei pentru strada Caişilor.
Tot anul viitor va fi reabilitată micuţa strada Luceafărului din spatele străzii Anatole France şi o stradă din spatele CET-ului, Beothy Odon, din zona Parcului Industrial.
Se mai lucrează în spatele străzii Anatole France, pe o stradă mică, Luceafărului.
Cartierele noi, în 2021
În cadrul aceleiaşi treceri în revistă, Ilie Bolojan a precizat că din această toamnă se va lucra şi la documentaţiile pentru străzile la care se va lucra în 2021.
"Vor fi trei zone mari: Cartierul Tineretului, unde până la finalul acestui an vom contracta în urma licitaţiilor toate amplasamentele de teren, Cartierul Grigorescu şi zona Nufărul 2, dintre bulevardul Nufărul şi strada Ciheiului", a spus edilul.
Acesta a subliniat că "aceste lucrări odată realizate, cea mai mare parte a străzilor din zonele noi vor fi finalizate".
"În termeni reali, probabil că în 6-7 ani toate străzile din Oradea ar putea fi aduse la un nivel de urban. (...) În anii următori, în funcţie de bugetele pe care Oradea le va avea - spre exemplu dacă pe finanţările europene vor fi prinse în perioadele următoare asfaltările de străzi, căci în acest ciclu n-au fost cuprinse, viitoarele administraţii vor putea reabilita într-un ritm mai alert sau mai lent aceste străzi", a încheiat Bolojan.