Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, şi-a asumat pentru următorii doi ani investiţii de 850.000 euro. Cea mai mare parte din aceşti bani, aproape jumătate de milion de euro, va fi cheltuită pentru realizarea şi montarea unor sisteme de închidere automată a ţarcurilor pentru deşeuri ale asociaţiilor de proprietari. Şapte ţarcuri au fost deja închise, iar până în toamna anului 2017 vor avea montate asemenea sisteme toate incintele de acest fel.
Calendar asumat
Sistemul de acces controlat în ţarcurile în care se află containerele pentru deşeuri ale orădenilor care stau la blocuri este unul cu închidere automată, iar pentru a le folosi orădenii vor avea cartele magnetice anume concepute. Astfel, în ţarcuri nu vor avea acces decât membrii asociaţiilor care le au în administrare şi, bineînţeles, muncitorii firmei de salubrizare. Pentru ca locatarii să nu aibă grija facturilor pentru curentul electric consumat, sistemele sunt alimentate cu energie solară captată prin panourile montate deasupra ţarcurilor.
Şapte incinte au fost deja închise cu sistem automat de acces, alte 25 sunt în lucru şi, conform calendarului de lucrări convenit de RER Ecologic Service şi Consiliul Local Oradea, până la 30 septembrie 2017 toate incintele vor avea aceleaşi dotări.
Gunoaie sub pământ
Pe lângă închiderea ţarcurilor, RER Ecologic Service şi-a mai asumat în planul de investiţii realizarea a zece puncte subterane pentru colectarea deşeurilor în cvartalele de blocuri înghesuite, unde nu pot fi amplasate containere clasice deoarece nu s-ar respecta distanţele minime legale faţă de spaţiile de locuit. Fiecare din cele zece sisteme subterane va conţine câte patru containere, în care deşeurile vor trebui depuse separat, pentru ca fracţia uscată să poată fi revalorificată.
Noile "gropi" de gunoi subterane vor trebui realizate până la sfârşitul anului 2016, investiţia costând aproape 120.000 euro. În prezent, operatorul licenţiat de salubritate realizează studiile de fezabilitate premergătoare lucrărilor.