Vânătoarea de la Balc, organizată an de an de magnatul Ion Ţiriac, se va desfăşura în weekend-ul care vine pe domeniul deţinut de omul de afaceri în Bihor.

Oaspeţii sunt aşteptaţi să sosească vineri, dar, conform tradiţiei, vânătoarea va începe sâmbătă dimineaţă, la ora 9, iar pe parcursul zilei vor fi două goane, urmând ca duminică să aibă loc o singură goană, înainte de prânz, după care va urma obişnuita fotografie de grup cu participanţii şi vânatul lor.

La fel ca în anii trecuţi, asupra evenimentului planează misterul, dar localnicii, din rândul cărora vor fi aleşi gonacii, adică cei care gonesc vânatul, s-au pregătit deja. "Nu avem nicio informaţie oficială dacă vânătoarea se ţine sau nu", a precizat primarul comunei Balc, Arsenie Maroşan.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a confirmat pentru BIHOREANUL că un echipaj al DSVSA se va afla, în weekend, pe domeniul de la Balc. Medicii vor preleva probe din vânat, analizele urmând să fie efectuate în laboratorul DSVSA, pe cheltuiala omului de afaceri. "Avem un protocol semnat cu ei încă de anul trecut. Noi ne facem treaba, cum ne-am făcut în ultimii ani, e importat să nu apară un focar de trichină", a precizat şeful DSVSA, Remus Moţoc.

În cazul în care analizele vor arăta că animalele au fost sănătoase, cea mai mare parte din carne va fi donată unor centre de îngrijre a copiilor şi bătrânilor. Anul trecut, au fost vânaţi în total între 150 şi 160 de mistreţi, iar în 2012, bilanţul vânătorii a fost de 254 de mistreţi.

Deocamdată nu se ştie cine vor fi oaspeţii lui Ţiriac în acest an şi nici dacă aceştia vor sosi pe Aeroportul Oradea sau în Ungaria, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, pentru evitarea presei.

Anii trecuţi, printre invitaţi s-au numărat prinţul Dimitrie Sturdza sau omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În ultimii ani, vânătoarea de la Balc a fost ţinta activiştilor pentru drepturile animalelor. Anul trecut, de pildă, reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten (Patru lăbuţe) au ridicat în faţa porţii domeniului de la Balc un balon cu aer cald ce conţinea un banner cu mesajul "Nu ucide, joacă tenis" şi au aruncat, dincolo de poartă, mingi de tenis din burete. De altfel, tot anul trecut, ONG-urile au depus şi plângeri penale, împotriva "masacrului".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, de-a lungul anilor, vânătoarea de la Balc nu a fost lipsită de incidente. În 2006, unul dintre gonaci a fost muşcat de picior de un mistreţ rănit, scăpând abia după ce un vânător a mai tras un glonţ, iar în 2009, un avion a ieşit de pe pista aeroportului din Oradea în momentul în care încerca să aterizeze, după ce trenul de aterizare s-a rupt, fără ca cineva să fie rănit.