De luna trecută, orădenii pot încerca specialităţi franţuzeşti, gătite cu pasiune, chiar în Oradea. Bistro-ul franţuzesc "Chez Pascal" (adică "La Pascal) s-a deschis pe Bulevardul Dacia nr. 53, în locul fostei cafenele Cubanito, şi-i aşteaptă pe gurmanzi cu mâncăruri alese, la preţuri deloc ridicate.

Pascal "românul"

Proprietarii noului restaurant sunt francezul Pascal Lefranc şi soţia lui, orădeanca Ana Maria Lefranc, care s-au hotărât să aducă savorile franţuzeşti şi în Oradea.

În bistro-ul lor, căruia i-au dat un design elegant, toate mâncărurile sunt gătite pe loc, cu produse de înaltă calitate, fără coloranţi sau conservaţi. Ouăle folosite în mâncăruri şi preparatele de patiserie sunt cumpărate direct din ferme, iar untul, precum şi întreaga selecţie de brânzeturi, din Franţa.

Chef este chiar Pascal, un bucătar iscusit, care şi-a transformat pasiunea în afacere la îndemnul familiei şi prietenilor, care mâncau cu poftă tot ce le pregătea. "Am văzut că românilor le place mult mâncarea mea", spune Pascal în limba română, pe care o vorbeşte din ce în ce mai bine.

Pascal a stabilit un meniu bogat cu mâncăruri şi deserturi preparate după reţete franţuzeşti, cărora li se adaugă câteva creaţii inventate chiar de el. Aşadar, "Chez Pascal" se pot savura galette (clătite sărate), cu brânzeturi, jambon şi ciuperci champignon sau gallete cu bechamel, jambon şi camembert, precum şi gallete saumon à la crème d’ail, adică clătite sărate, cu file de somon, smântână lichidă şi usturoi.

Brânzeturi alese…

În meniul bistro-ului "Chez Pascal" se găsesc şi diverse sortimente de omletă, pe care Pascal o obţine fără să bată ouăle, printr-o metodă secretă. "Ouăle nu mă bat pe mine, aşa că nici eu nu bat ouăle", râde bucătarul.

De asemenea, clienţii pot încerca sandwich-urile franţuzeşti Croque Monsieur şi Croque Madame, făcute cu şuncă şi bechamel şi caşcaval, iar la sandwich-ul din urmă i se adaugă şi ou. Între specialităţile bistro-ului "Chez Pascal" se numără şi pui în sos Normand (cu smântână lichidă şi ciuperci), piept de pui à la provensial, precum şi piept de pui în sos din brânzeturi franţuzeşti. Apropo de aceste brânzeturi, orădenii pot comanda platouri cu brânză adusă direct din Franţa, cu specialităţi precum Livarot, Camenbert, Pont L’évêque, Brie de Meaux şi Tomme de savoie.

De asemenea, pe lângă supa cremă de ciuperci şi supa cremă de ceapă, Pascal găteşte şi un preparat românesc: ciorbă de burtă, însă după o reţetă pe care a schimbat-o niţel, dar, evident, nu vrea să dezvăluie secretul.

Dulcele franţuzesc

Noul bistro îşi atrage clienţii şi cu o bogată paletă de deserturi şi produse de patiserie, toate gătite în bucătăria "Chez Pascal": tartă cu mere, tartă Normande, tartă cu căpşuni, eclair chocolat noir, eclair chocolat blanc, eclair café, mousse au chocolat, croissante, prăjitura franţuzească Flan şi clătite franţuzeşti, cunoscute cu numele de crêpe, care pot fi servite cu dulceaţă, cu nutella sau cu îngheţată.

Deşi sunt gătite cu produse de calitate, multe aduse din Franţa, preparatele servite "Chez Pascal" nu au preţuri ridicate. Spre exemplu, Gallete (clătită sărată) fromage, jambon şi champignon costă 19 lei, o porţie de Croque Monsieur 10 lei, un croissant cu jambon 13 lei, iar o omletă cu brânză, jambon şi salată 17 lei. În ceea ce priveşte deserturile, un eclair costă 9 lei, mousse au chocolat 8 lei, iar clătitele 10 sau 11 lei.

"Chez Pascal" este deschis de luni până vineri între orele 7.30 şi 22, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 8.30 şi 22, aşteptându-şi vizitatorii cu arome franţuzeşti… 

(Advertorial)