Multe dintre evenimentele care animau viaţa oraşului au luat o pauză, din motive evidente. O asociaţie din Oradea nu renunţă, însă, la a organiza şi găzdui întâlniri interesante, cu scopul de a crea o comunitate de oameni care vor să iasă din cotidian, să aibă experienţe inedite şi să se cunoască pe ei înşişi, dar şi pe alţii.

La MA Hub, într-o grădină de lângă Parcul Brătianu, se ţin seri cu muzică, fie cu DJ invitaţi, fie cu muzicieni locali care cântă împreună în "jam session", vizionări de filme artistice, proiectate pe un ecran din pânză, dar şi sesiuni de yoga.

Un gol...

MA Hub a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de un an, fondatori fiind (foto) orădenii Răzvan Marchiş, absolvent de regie de film la UNATC, şi Delia Sfechiş, instructor de yoga. "MA vine din limba japoneză. E un termen folosit în arhitectură, defineşte spaţiul gol ca fiind ceea ce e realmente funcţional. Ridicăm pereţi ca să definim un gol unde să se întâmple viaţa. MA Hub este tocmai acest spaţiu vid, care nu e ceva anume, dar are toate posibilităţile...", explică Răzvan.

Răzvan Marchiş și Delia Sfechiş, proprietari MA Hub

Deşi pandemia le-a "tăiat" activităţile timp de câteva luni, iniţiatorii proiectului nu au renunţat la cuibul MA Hub: parterul unei clădiri de pe strada Parc I.C. Brătianu nr. 58 şi grădina acesteia, un spaţiu generos şi verde, numai bun pentru întâlniri relaxante. Casa asociaţiei e luată în chirie, iar organizatorii încearcă - şi nu întotdeauna reuşesc - să acopere sumele necesare din donaţiile primite din partea celor care participă la activităţile şi evenimentele ţinute la MA Hub. Căci pentru acestea nu se vând bilete, participanţii fiind invitaţi în schimb să facă donaţii, măsurându-le "după trăiri".

Baie de sunete

Din luna iunie au fost reluate evenimentele la MA Hub, între care sesiunile de "hatha yoga cu elemente de vinyasa", după cum explică instructoarea Delia. Acestea se ţin periodic, întotdeauna cu participanţi puţini, care trebuie să se înscrie în prelabil, pentru a se putea respecta regulile de distanţare.

Sunt şi alte tipuri de întâlniri relaxante. Spre exemplu, marţi şi joi, adică pe 21 şi 24 iulie, la MA Hub se vor organiza "băi de sunete", o terapie cunoscută în alte ţări, mai puţin practicată în România. "Masajul vibroacustic (sonoterapia) cu boluri tibetane aduce sunete şi vibraţii care relaxează şi echilibrează corpul fizic şi emoţional. Experienţa este unică şi poate fi comparată cu momentul în care vedem oceanul pentru prima oară", spun organizatorii.

Curioşii găsesc detalii pe pagina de Facebook MA Hub, inclusiv despre cum se pot înscrie, locurile fiind limitate.

Muzică şi filme

Săptămâna trecută, orădenii s-au dus în grădina MA pentru proiecţia filmului "Reservoir Dogs", pelicula de debut a celebrului Quentin Tarantino. Serile de film continuă şi săptămâna aceasta cu pelicule alese de Răzvan. Marţi, de la ora 22, va fi proiectat "In the Realm of the Senses", o co-producţie Franţa-Japonia realizată în 1976. Pelicula este considerată controversată şi spune povestea relaţiei tumultuoase dintre o servitoare şi angajatorul ei.

O altă proiecţie - cea a thriller-ului "Victoria", lansat în 2015 şi regizat de Sebastian Schipper - este programată vineri seară. Înaintea peliculei, însă, de la ora 19, orădenii sunt invitaţi la "Garden vibes" cu DJ-ul orădean care se prezintă cu numele Maathus Pealler.

La finalul săptămânii, duminică, de la ora 17, va avea loc un concert Melaz & friends, urmat, de la ora 19, de un "jam session" cu mai mulţi tineri artişti locali. Orădenii sunt invitaţi să asiste, bineînţeles, doar dacă se vor înscrie în prealabil şi vor respecta regulile de distanţare.

Cei cu ureche muzicală sau care cântă la vreun instrument vor putea chiar să intre în joc şi să cânte alături de invitaţi. Căci aşa e la MA, mai altfel...