Evenimentele din cadrul proiectului "Loisir Art Nouveau - redescoperirea grădinilor interioare ale monumentelor istorice", realizat de Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar cu fonduri proprii şi primite de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) au debutat, vineri seară, cu un tur al clădirii fostului Hotel Parc din strada Republicii.

"Scopul acestui proiect a fost tocmai de a redeschide acest spaţiu pentru publicul orădean, prin tururi ghidate, cu ajutorul criticului de artă Ramona Novicov, şi cu o serie de manifestări culturale ce se desfăşoară în sala fostului restaurant Promesse", a precizat Bogdan Hossu, directorul Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar.

În cadrul proiectului, pe faţada hotelului a fost amplasat un mesh imens care prezintă felul în care va arăta aceasta după reabilitare. De la ora 18, la parterul fostului hotel zeci de orădeni au participat la deschiderea oficială a evenimentelor, în cadrul căreia Ramona Novicov a şi oferit detalii despre importanţa şi frumuseţea clădirii care a aparţinut cândva fraţilor Weiszlovich.

"Acest hotel are o valoare patrimonială excepţională", le-a spus Novicov celor prezenţi. "Ceea ce vedem aici este un amestec stilistic. Putem spune că poarta de intrare (foto) poate fi comparată cu cele mai frumoase lucrări de art nouveau din Bruxelles, din Nancy, din Paris. Este o bijuterie arhitectonică", a continuat criticul de artă.

Ramona Novicov le-a prezentat orădenilor oglinzile din cristal pur şi motivele originale în stilurile art nouveau şi art deco, care se găsesc la parterul clădirii. "Există un amestec stilistic foarte prietenos, ce vorbeşte despre gustul foştilor proprietari, fraţii Weiszlovits, care au iubit India şi erau nişte oameni spumoşi. Ei au creat acest ambient care a găzduit personalităţi precum Rabindranath Tagore şi Carol al II-lea", a spus specialista.

În turul clădirii oferit apoi tot de Novicov, aceasta le-a arătat orădenilor uşile originale rămase în hotel, inclusiv două dintre ele decorate cu cristalele originale, "un lucru pe care-l găsim foarte rar într-o Europă măcinată între timp de război".

De asemenea, criticul de artă a prezentat, pe semi-întuneric, clădirea nefiind iluminată la etaj, "cel mai frumos apartament al hotelului", amplasat cu deschidere atât spre strada Republicii cât şi spre strada Aurel Lazăr. "Porticul de intrare în apartament (foto) este cel original păstrat aproape intact. În schimb, în apartament, se poate vedea cum a înţeles lumea ceauşistă să refacă baia, punând o faianţă absolut hidoasă. Eu aş păstra-o acolo, căci astfel, apartamentul arată evoluţia şi involuţia gustului", a mai precizat specialista.

Ramona Novicov a vorbit şi despre "grădina splendidă" a clădirii. "E o terasă magică tocmai pentru că, deşi se află în miezul cel mai fierbinte al oraşului, este ferită de tumultul acestuia. Din grădină se pot vedea, pe corpul din partea sudică, ancadramente cu şopârle, salamandre, bufniţe, lilieci. Un bestiar excepţional, similar celui pe care-l regăsim în Parcul Guell din Barcelona", a explicat Novicov.

Organizatorii au mulţumit proprietarilor actuali ai clădirii că au permis vizitarea şi organizarea de evenimente în interiorul acesteia. "Trebuie să recreem această conştiinţă că un loc privat nu trebuie să fie închis, nu trebuie să fim posesivi, să punem lacăte şi să ridicăm ziduri împotriva publicului, care are dreptul legitim să aibă acces la astfel de valori", a adăugat Ramona Novicov.

După turul oficial, orădenii au fost invitaţi în încăperea fostului restaurant Promesse la un concert de cameră. Cei interesanţi sunt aşteptaţi şi sâmbătă, de la ora 17, la un nou tur de prezentare a patrimoniului fostului Hotel Parc, urmat, de la ora 17.30, de spectacolul "Shakespeare’s Love", regizat de Elvira Platon-Rîmbu.

În fine, duminică, de la ora 17, criticul Ramona Novicov va prezenta o expoziţie amenajată la parterul hotelului şi formată din relevee semnate de studenţii de arhitectură. De la ora 17.20 este programat concertul orchestei de cameră a Orchestei Simfonice de Suflători Oradea, iar de la ora 18.30, spectacolul de teatru "Doctor fără voie" în regia lui Şerban Borda.

Citeşte mai multe detalii despre proiect în articolul: Poftiţi în grădină: Orădenii, invitaţi să redescopere arhitectura şi istoria fostului Hotel Parc (FOTO)

Descoperă istoria clădirii fraţilor Weiszlovich în articolul: Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, Hotelul Parc era gazda vedetelor