Teatrul Regina Maria organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, această ediţie programând 29 de spectacole şi concerte, între care 14 spectacole de teatru scurt incluse în secţiunea concurs.

Între invitaţii care vor ajunge anul acesta la Oradea se numără regizorii Felix Alexa, Vlad Massaci şi Bobi Pricop şi actorii Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu şi Mircea Diaconu.

Concurs cu tradiţie

Programul FITO 2017 a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, alături de directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint.

Ediţia de anul acesta va cuprinde Secţiunea concurs cu festivalul de Teatru Scurt, care a ajuns la ediţia a XXII-a, respectiv secţiunea cu spectacole mari invitate din ţară. "Din păcate, festivalul are doar o dimensiune naţională deoarece nu putem contura cu un an înainte un buget care să ne permită contractarea unor spectacole mari din Europa şi din lume, cu toate că facem eforturi mari pentru a identifica şi atrage banii necesari", a spus Daniel Vulcu.

Asta nu înseamnă că oferta FITO este săracă. În secţiunea concurs (piese scurte de până la o oră şi jumătate) vor fi jucate pe scenele orădene 14 spectacole alese de selecţionerul acestei ediţii, criticul Mircea Morariu. Între acestea se numără "Un stejar", de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, "Somnambulism", regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara şi "Ursul", de A. P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul de Stat Constanţa.

Teatrul Regina Maria, gazda festivalului, se va înscrie în concurs cu spectacolul "Cafeneaua Pirandello", cu un scenariu dramatic de Anca Măniuţiu după texte de Luigi Pirandello, care porneşte de la ideea că "viaţa e vis". Regia spectacolului este semnată de Mihai Măniuţiu. Spectacolele vor fi jurizate de Octavian Saiu, Doru Mareş şi Ion Parhon.

În sală şi pe stradă

În afara concursului, se vor susţine mai multe spectacole în sală şi în aer liber, atât de invitaţi cât şi de trupa Teatrului Regina Maria. De altfel, FITO 2017 va fi deschis cu premiera unui spectacol al teatrului gazdă, "Regele cerb", de Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci.

Tot în afara concursului vor fi jucate la Oradea spectacole mari ale teatrelor din ţară, între care "Soldatul de ciocolată (sau Armele şi Omul)", de George Bernard Shaw, regizat de Andrei Şerban la Teatrul Odeon din Bucureşti, "Drumeţia (sau Despre sexualitate azi)", de Martin Heckmanns, regizat de Vlad Massaci la Teatrul de Comedie din Bucureşti şi "Totul e relativ", de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, Teatrul Nottara din Bucureşti.

Programul FITO 2017 mai cuprinde şi o reprezentaţie gratuită a spectacolului "În inima nopţii – Episodul Lear" al teatrului gazdă pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii. Locurile sunt limitate, aşadar orădenii sunt invitaţi să-şi facă rezervare din timp. Tot pe stradă şi tot gratuit se va juca pentru orădeni spectacolul "Origini" adus de Teatrul "Aureliu Manea" din Turda.

Buget de 350.000 lei

Bugetul total al ediţiei de anul acesta este estimat la 350.000 lei cu tot cu vânzările de bilete. Din aceşti bani, 80.000 lei au fost alocaţi de Primărie în urma unui proiect depus de Fundaţia FITO, 45.000 lei au fost alocaţi de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor în urma a două proiecte depuse şi câştigate de aceeaşi fundaţie, iar alţi 10.000 de lei au fost câştigaţi printr-un proiect la UNITER.

Restul sumei a fost alocată de Teatrul Regina Maria din bugetul propriu şi din sponsorizări. Partenerul oficial al evenimentului este şi anul acesta Raiffeisen Bank. Biletele au preţuri între 10 şi 60 de lei şi pot fi deja cumpărate de pe biletmaster.ro şi de la agenţia Teatrului.