Deşi Oradea nu are propria Operă, sau poate tocmai din acest motiv, orădenii au o apetenţă uriaşă pentru spectacolele de operă.
La finalul acestei luni, publicul de aici are ocazia să asiste la reprezentarea unei capodopere a genului: "Traviata" lui Giuseppe Verdi. Unul din rolurile de calibru e asigurat de un concitadin, baritonul Florin Mariş Hinsu, care s-a pregătit special cu o fostă "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, Virginia Zeani.
Dama cu camelii
Producţia "Traviata" (curtezană, în limba italiană) este realizată la Oradea de Asociaţia Culturală Opera Vox, căreia i se datorează şi alte spectacole de operă puse în scenă recent pentru publicul de aici, ca de pildă "Aida" şi "Nabucco", acesta din urmă fiind chiar reluat datorită cererii mari de bilete.
Compusă în urmă cu mai bine de 160 de ani, "Traviata" este inspirată de romanul autobiografic al lui Alexandru Dumas fiul, "Dama cu camelii", fiind considerată o bijuterie a muzicii universale. Concepută în trei acte, lucrarea prezintă povestea Violettei Valery, care la vârsta de numai 8 ani era cea mai căutată şi scumpă curtezană din Paris, dar care se îndrăgosteşte de tânărul Alfredo Germont. În calea iubirii lor va interveni, însă, tatăl acestuia, care vrea să-i despartă pe cei doi îndrăgostiţi din cauza trecutului păcătos al fetei.
Examen pe scenă
Invitaţii speciali ai spectacolului de la Oradea sunt tenorul Alfredo Pascu (în rolul lui Alfredo Germont) şi soprana Sunyoung Park, din Coreea de Sud. "Alfredo Pascu vine de la Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti şi este considerat cel mai bun tenor verdian din ţară. Soprana locuieşte şi cântă la Milano, şi se va afla pentru prima oară pe o scenă din România", spune preşedintele Opera Vox, Ioan Vrăşmaş.
Alături de cei doi, orădenii îi vor putea vedea în roluri principale şi pe concitadinii Florin şi Florina Mariş Hinsu, cadre didactice la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea. Baritonul Florin Mariş Hinsu îl va juca pe tatăl lui Alfredo, Georgio Germont, prestaţia făcând parte, de altfel, din examentul său pentru doctorat. "Mi-am ales ca temă «Rolurile paterne din creaţia verdiană» deoarece am vrut să abordez o temă inedită despre creaţia compozitorului. Ca orice tată, Georgio Germont îşi iubeşte fiul şi nu vrea să ajungă rău cu Violetta", spune artistul. Ca să-şi facă mai bine rolul, orădeanul s-a pregătit în Statele Unite, alături de Virginia Zeani, artista de origine română considerată una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale anilor ’50, ’60 şi ’70, "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma de-a lungul a 25 de ani.
La mare căutare!
Artistă de prestigiu internaţional, soţia baritonului, soprana Florina Mariş Hinsu va apărea în rolul Florei Bervoix, prietena Violettei, pe care l-a mai jucat inclusiv pe scena Operei din Viena. În alte roluri sunt distribuiţi Marius Chiorean, Filip Ion Sandu, Sandu Marcovici şi Ioan Vrăşmaş.
Alături de solişti, pe scena Teatrului Regina Maria vor fi şi orchestra, corul şi ansamblul de balet Opera Vox, spectacolul regizat de Horia Ballint avându-l ca dirijor pe Leonard Dumitriu. "În sfârşit, vedem şi la Oradea mai multă operă. Dar tot nu este suficient, oamenii sunt foarte interesaţi de asemenea spectacole", se bucură Florin Mariş Hinsu.
"Traviata", o producţie ce se anunţă spectaculoasă atât din punct de vedere muzical, cât şi scenografic, este programat la Teatrul Regina Maria pe 29 noiembrie, de la ora 19. Deşi biletele s-au pus în vânzare la agenţia instituţiei doar în urmă cu câteva zile, la preţuri între 30 şi 70 de lei, publicul orădean a confirmat încă o dată apetitul pentru operă, cea mai mare parte a lor fiind deja vândută. "E un paradox că trec atât de bine şi noi nu avem operă la Oradea. Publicul, însă, este avizat şi nu te poţi prezenta oricum în faţa lui", e convins Florin Mariş Hinsu.
Aşa că, dacă vor să vadă "Traviata" pe viu, pasionaţii ar trebui să se grăbească…