Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi Teatrul Regina Maria Oradea desfăşoară în prima jumătate a anului 2021 un proiect interesant, numit "Invizibili", şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor", au transmis organizatorii. 

În introducerea proiectului, aceştia au precizat că cele mai recente studii realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că "depresia este cel de al doilea flagel al lumii, după bolile cardiovasculare, şi până în anul 2030 se preconizează că va deveni una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial". 

"În România, studiile indică că din peste două milioane de români afectaţi de depresie, o treime sunt adolescenţi cu vârste mai mici de 18 ani, situaţia înrăutăţindu-se în timpul pandemiei Covid-19", au arătat reprezentanţii Asociaţiei Culturale Teatrul de Copii. 

Scopul spectacolului "Invizibili" este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, "cele mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere: confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie; introversia şi comunicarea fragmentară". 

Textul acestui spectacol va fi realizat special de dramaturga Elise Wilk, regia de Rareş Budileanu, iar distribuţia va fi cuprinde actori ai Teatrului Regina Maria. În pregătirea proiectului, tinerii orădeni vor fi invitaţi să spună ceea ce-i preocupă sau supără, sub protecţia anonimatului. 

De asemenea, în spectacol vor perfoma adolescenţi din judeţul Satu Mare, pregătiţi de trainerul Adrian Ştefănuţi, la Centrul Cultural Carei, în cadrul unui workshop. 
Spectacolul va avea premiera în luna iunie, în aer liber, în Oradea, şi va fi prezentat apoi tinerilor din oraşele Carei, Zalău, Târgu Mureş şi Cluj Napoca, în spaţii puse la dispoziţie de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociaţia Pro Teatru Zalău, Asociaţia Incubator 13 şi MiniReactor Cluj.

Proiectul se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicului, după fiecare reprezentaţie, în cadrul unor sesiuni de întrebări şi răspunsuri.