Colindele, urările şi obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă în Transilvania au fost aduse, marţi seara, pe scena Târgului de Crăciun din Oradea de cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Bocşa, alături de Ansamblul Icoane al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca.

Îmbrăcaţi în port popular, studenţii şi absolvenţii Academiei de Muzică le-au cântat orădenilor adunaţi în faţa scenei din Piaţa Unirii mai multe colinde culese din satele transilvănene, în timp ce Ioan Bocşa, profesor universitar la aceeaşi academie, le-a povestit celor prezenţi care sunt cele mai de preţ obiceiuri de sărbătoare păstrate din bătrâni.

"Odată intraţi în casă, colindătorii au aproape pentru fiecare membru din familie câte o colindă specifică. Prin colindat, omul este ridicat din starea lui de zi cu zi astfel încât în colinde sau în oraţii şi celui mai sărac om din sat, colindătorii i se adresează cu "jupâne, gazdă", "boier", "dumneavoastră"…", a spus Ioan Bocşa.

Cu ocazia popasului său la Oradea, Ioan Bocşa, însoţit de elevii săi din Ansamblul Icoane, i-au colindat şi pe bătrânii de la căminul din strada Vămii, administrat de ASCO. "Suntem onoraţi să îl avem aici pe domnul Ioan Bocşa alături de minunatul Ansamblu "Icoane". Este modul în care domnul primar a dorit să vă ureze, dumneavoastră, bunicilor, sărbători liniştite, încărcate de magia Crăciunului, să mulţumească personalului centrului pentru grija deosebită pe care le-o poartă bunicilor din centru, şi nu în ultimul rând, ansamblului, că ne-au încântat cu cântece populare străvechi, şi ne-au emoţionat până la lacrimi", a spus, cu această ocazie, Arina Moş, directorul ASCO.

Pe de altă parte, la Târgul de Crăciun le vor mai cânta orădenilor Nicoleta Nucă (21 decembrie, ora 19) şi Elena Gheorghe (22 decembrie, ora 20).