Teatrul Regina Maria s-a umplut de lume, duminică seară, cu ocazia concertului "Colinde şi cântece rituale din Transilvania", susţinut de artistul Ioan Bocşa şi Ansamblul Icoane. Cu aproape toate locurile ocupate, inclusiv la balcon, teatrul a fost cuprins de linişte când pe scenă a urcat artistul, pentru a prezenta pe scurt spectacolul.

Ioan Bocşa le-a spus orădenilor că vor asculta un concert în două părţi - una dedicată cântecelor rituale, iar alta colindelor - şi că ceea ce urmau să audă sunt cântece vechi de cel puţin o sută de ani, culese din satele transilvănene.

Pe scenă au urcat apoi tinerii ce compun Ansamblul Icoane al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, grup instruit de profesorul Ioan Bocşa. Toţi membrii ansamblului au fost îmbrăcaţi în costume populare specifice diferitor zone din Transilvania.

Orădenii au putut asculta, astfel, cântece vechi de cătănie, de nuntă ori dedicate naşilor, unele dintre ele cântate doar vocal, iar altele "întregite" de instrumentişti. În cea de-a doua parte a concertului, spectatorii au ascultat colinde vechi, aceleaşi pe care transilvănenii de odinioară le cântau ori le ascultau de Crăciun pe uliţele satelor ori în curţile caselor.

În final, Bocşa şi studenţii săi au fost îndelung aplaudaţi de orădeni pentru reprezentaţia de aproape o oră şi jumătate. Şi, precum colindătorii, le-au spus spectatorilor că, dacă vor fi poftiţi, vor veni şi la anul...