Aflat deja după gratii pentru spălare de bani şi luare de mită, fostul şef al Finanţelor bihorene, Ioan Lascău, a fost condamnat într-un nou dosar, la 7 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, decizia a fost luată marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, şi nu este definitivă, putând fi atacată prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii Curţii de Apel au păstrat cuantumul pedepsei de 7 ani de închisoare administrate în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, cu patru ani în urmă.

În acest dosar, Lascău a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie orădeni în 22 decembrie 2006. El este acuzat că, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, a pretins 18,5 miliarde de lei vechi de la reprezentanţii firmei Repcon, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde de lei vechi, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române SA.

Cum se ştie, Ioan Lascău se află deja în Peniteciarul Rahova, după ce, în martie anul trecut, a fost condamnat la 3 ani cu executare, de un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Şi în acel dosar a fost trimis în judecată de DNA Oradea tot în 2006, alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Aşa cum BIHOREANUL relata la acea vreme, în loc să se prezinte la penitenciar cu valiza făcută, Lascău, care atunci era consilier judeţean al PPDD, s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era trecut, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional.

Pe 20 mai 2013, fostul finanţist a fost reţinut în Phoenix, SUA, de agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI), fiind ulterior extrădat.

Citiţi pe această temă şi articolele:

"La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

"L-au prins americanii! Ioan Lascău, arestat de FBI"