Ioan Lucian, preşedintele Federaţia Patronilor din Bihor (FPB), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că această organizaţie a fost în ultimii ani "cea mai activă promotoare a accesării de fonduri europene". Lucian s-a lăudat că, în prezent, Federaţia are cinci proiecte în derulare, dintre care patru transfrontaliere, cu o valoare totală de aproximativ 7,5 milioane de euro.

"Avem în desfăşurare cinci proiecte europene, dintre care patru sunt proiecte transfrontaliere. Cele mai importante sunt "Centrul suport de susţinere a afacerilor", un proiect în valoare de 4 milioane de euro, şi "Adaptabilitatea angajaţilor, Succesul Angajatorilor", un proiect de 2,8 milioane euro. Sperăm ca în următoarea perioadă să contractăm şi alte astfel de proiecte", a declarat Lucian.

Conform preşedintelui FPB, prin intermediul primului proiect se urmăreşte reabilitarea corpului C al Cetăţii Oradea pentru amenajarea unui centru de afaceri, iar prin cel de-al doilea, instruirea prin traininguri a angajaţilor în aşa fel încât să dezvolte relaţii mai bune cu angajatorii.

În pofida declaraţiilor preşedintelui Federaţiei Patronilor, lucrurile nu stau chiar "roz" la FPB. După cum se ştie, anul trecut, Lucian, a adus organizaţia în prag de faliment, sediul acesteia fiind debranşat pentru neplată inclusiv de la alimentarea cu energie electrică.

Lucian a fost acuzat că a gestionat prost mai multe proiecte europene, între care chiar cel vizând reabilitarea Corpului C din Cetate, drept pentru care FPB s-a şi rupt în două. La iniţiativa patronului grupului Adeplast, Marcel Bărbuţ, mai mulţi oameni de afaceri locali de succes au înfiinţat Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB).

De altfel, în aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Lucian a comentat şi despărţirea lui Dan Octavian de Federaţia Patronilor şi trecerea acestuia la AFB. Preşedintele FPB consideră că Dan Octavian ar trebui să mulţumească organizaţiei din care a plecat deoarece aceasta l-a transformat într-o personalitate publică, şi datorită FPB a ajuns să la cârma organizaţiei concurente.