Ioan Mang, ministrul propus al Educaţiei, a primit luni avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate, în urma unor audieri. Propunerea ca Ioan Mang să fie ministru al Educaţiei a fost aprobată de comisiile de învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 20 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi două abţineri.

Toţi ministrii propuşi de Ponta au fost avizaţi favorabil. 

În timpul audierilor, Mang a declarat că doreşte să schimbe stilul de lucru al Ministerului. "Îmi doresc să schimb stilul de lucru care a bântuit în ultimi doi ani ministerul şi promit că voi fi prezent la comisii de câte ori voi fi chemat", a spus Mang.

Mang a declarat că printre priorităţi se numără organizarea corespunzătoare a examentelor de final de an şcolar şi universitar. "E un mandat pe termen limitat, scurt, începe la finalul unui an şcolar şi universitar şi primele sarcini la care va trebui să ne gândim este să gestionăm corespunzător examenul de Bac, examenul de admitere în liceu, locurile la facultăţi şi clasa pregătitoare", a spus bihoreanul.

El a precizat că are în vedere reducerea abandonului şcolar şi a menţionat că va redeschide, în acest sens, unele şcoli. Mang a spus că va respecta autonomia universitară. "E de neacceptat ca decizia să se ia în minister, fără a se ţine cont de dorinţa senatelor universităţilor", a spus Mang.

La ieşirea din audieri, Ioan Mang a fost întrebat de ziarişti dacă va menţine camerele de luat de vederi la examenul de Bacalaureat, în condiţiile în care potrivit unor declaraţii din 2011, s-ar fi arătat împotriva acestora. Acum, Mang a declarat că acestea vor fi instalate şi în acest an la examen.

"Categoric sunt pentru păstrarea exigenţei la examenul de bacalaureat. Nu dorim să coborâm ştacheta, nu dorim să eliminăm transparenţa din examenul de bacalaureat, nu dorim să eliminăm camerele de filmat. Am înţeles că au fost nişte articole care scriau că eu am cerut acest lucru. Dorim să facem mai bine", a spus Ioan Mang.

"După discuţiile pe care le-am avut în ţară, în ultimul an, cu cadrele didactice şi elevii, au fost locuri şi şcoli în care camerele video nu au funcţionat, au fost locuri şi şcoli în care camerele au îndreptate în direcţii greşite, spre pardoseală sau tavan. Practic a fost o acoperire a unor lucruri, acolo unde au fost notele mai bune", a mai spus noul ministru desemnat.

"De la bun început spun că nu este un scop în sine, pentru noi cei care lucrăm în educaţie, de a demonstra că absolvenţii sunt slabi", a conchis Ioan Mang.

Tot după audieri, Mang a declarat că doreşte să revină la un sistem de învăţământ preuniversitar cu patru ani de gimnaziu şi patru ani de liceu. De asemenea, ministrul desemnat a precizat că un an de pregătire înaintea clasei I este necesar, referindu-se la clasa pregătitoare.