Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a ieşit, luni, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre proiectele RO-HU depuse la limită spre finanţare. Mang a amintit că cel mai important dintre ele, cel strategic pe sănătate, a fost depus incomplet după ce liberalii nu au votat anumite modificări şi completări în documentaţie.

Strategia incompletă

"Opoziţia formată din PNL face doar dezinformarea cetăţenilor prin poziţiile pe care le ia. Noi nu minţim şi nu ne jucăm cu vorbele, aşa cum fac alţii", a spus Mang în deschiderea conferinţei de presă susţinută în Sala Mare a Consiliului Judeţean.

Vicepreşedintele CJ Bihor a vorbit despre câteva dintre proiectele RO-HU depuse incomplete sau sub egida altor instituţii subordonate după ce aleşii judeţeni nu au votat completarea sau depunerea lor.

Cel mai important dintre ele este proiectul strategic pe sănătate, în valoare de 9,47 milioane euro, care presupune deschiderea a două centre de urgenţă în zonele montane, dotarea spitalelor din Oradea şi din judeţ şi implementarea unui sistem de telemedicină între acestea.

"Acest proiect avea termen de depunere sfârşitul lunii septembrie, ca urmare a fost depus fără anumite hotărâri ale Consiliului Judeţean pe 29 septembrie, ora 16.31. Aveam ca variantă să nu-l depunem sau să-l depunem incomplet", a spus Mang.

"Proiectul poate fi respins"

Acesta a mai subliniat că documentaţia proiectului trebuie completată cât mai repede, astfel încât CJ Bihor să aibă şanse să câştige finanţarea nerambursabilă. "Acest proiect nu va trece dacă nu facem corecturile de rigoare cât mai urgent şi Bihorul va pierde 9 milioane euro".

Corecturile despre care vorbea Mang se referă la aprobarea, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean, a trecerii în administrarea judeţului a două terenuri care vor găzdui centrele de urgenţă ale Salvamont.

"Această decizie este majoră. Trebuie să trecem în administrarea CJ Bihor două terenuri de 400 mp, respectiv 500 mp, de la Primăria Rieni, respectiv de la Biserica Greco-Catolică, pe care să fie amplasate containerele pentru Salvamont. E vorba de o staţie Salvamont la Padiş şi o staţie la Stâna de Vale", a precizat Mang, care a insistat: "Dacă nu avem aceste două hotărâri într-un termen cât mai scurt, proiectul va fi respins".

De asemenea, se impune şi modificarea anumitor sume din bugetul proiectului astfel încât sistemul de telemedicină să fie implementat de ISU Crişana şi nu de Spitalul Judeţean.

Proiecte mutate

Ioan Mang a spus că alte două proiecte RO-HU care aveau termen de depunere 30 septembrie şi care nu au fost votate în CJ Bihor au fost "transferate" la instituţii subordonate, unde decizia privind aprobarea şi depunerea proiectelor aparţinea consiliilor de administraţie.

Este vorba de un proiect mai mic, de 169.000 euro, axat pe "dezvoltarea economică armonioasă" a zonelor de intersecţie ale judeţelor Bihor, Satu Mare şi Hajdu Bihar, care a trecut la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

De asemenea, a mai fost depus un proiect privind elaborarea masterplanului pentru piste de biciclete în Bihor, în valoare de 319.080 euro, prin Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.

Idei de piste

Abordând subiectul pistelor pentru biciclişti, Ioan Mang a mai anunţat că AMD Bihor a realizat două studii de fezabilitate pentru realizarea a două trasee judeţene Oradea Nord (Oradea – Borş – Santău – Paleu – Cetariu – Şişterea – Oradea) şi Oradea Sud (Oradea – Sînmartin – Băile Felix – Şauaieu – Păuşa – Nojorid – Oradea) pentru bihoreni şi turişti. Potrivit lui Mang, CJ Bihor va căuta soluţii pentru finanţarea europeană a acestora, iar dacă nu le va găsi pistele vor fi realizate pe banii judeţului.

Referitor la completarea proiectului strategic al judeţului pe sănătate, Ioan Mang a afirmat că speră că aleşii PNL se vor prezenta la şedinţă ordinară a CJ din octombrie şi vor vota completările necesare. Potrivit acestuia, şedinţa va fi convocată săptămâna aceasta pentru săptămâna viitoare.

Citeşte aici investiţiile cuprinse în Proiectul strategic pe Sănătate al judeţului.