Într-o conferinţă în care a prezentat "ce am făcut de la alegeri şi până astăzi" şi pe care a susţinut-o de unul singur în Sala Mare a instituţiei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a vorbit, luni, despre progresele de la Muzeul Ţării Crişurilor, respectiv despre asfaltările şi reabilitările drumurilor din judeţ, susţinând că "mai mult de o treime" din kilometrii promişi în campanie s-au executat deja.

Muzeu, bifat!

Ioan Mang nu a argumentat de ce ţine singur o conferinţă de presă de bilanţ a activităţii conducerii CJ Bihor, spunând doar că preşedintele Pásztor Sandor a ieşit deja într-o conferinţă săptămâna trecută (care nu era, însă, de bilanţ), iar celălalt vicepreşedinte, Traian Bodea, ar urma să o facă în viitor.

Potrivit lui Mang, promisiunile din campanie sunt respectate de conducerea CJ. "Primul obiectiv din campanie era ca, într-un an, să finalizăm lucrările la clădirea Muzeului. Le-am finalizat în 11 luni", a afirmat vicepreşedintele.

Acesta a amintit şi că s-au găsit sursele de finanţare pentru reamenajarea curţii fostei Garnizoane şi pentru echiparea cu mobilier specific expoziţional a Muzeului Ţării Crişurilor. Primul etaj va fi dotat cu mobilier specific, gardul refăcut, respectiv curtea reamenajată, printr-un proiect european prin POR în valoare de 5 milioane euro, al cărui contract urmează să fie semnat la jumătatea lunii august.

Mang a mai spus că etajele doi şi trei ale clădirii vor fi mobilate printr-un proiect RO-HU de 3,5 milioane euro. "Dacă reuşim să finalizăm licitaţiile în această toamnă, în maxim un an şi jumătate vom avea gata tot Muzeul, deci undeva în 2019", a susţinut acesta.

Pe kilometri

În aceeaşi conferinţă, Ioan Mang a vorbit şi despre "al doilea obiectiv mai amplu" pe care l-a prezentat în campanie, şi anume asfaltarea "tuturor drumurilor judeţene de pământ şi de piatră".

Potrivit acestuia, "mai mult de o treime" din totalul acestor drumuri au fost deja făcute. Ioan Mang a prezentat o situaţie comparativă a "realizatului" din 2016 - în care judeţul a fost condus întâi de liberali şi, după alegerile din iunie, de triada UDMR-PSD-ALDE - faţă de cel din primele 6-7 luni ale anului 2017.

"Pot să vă spun următoarele lucruri, anul trecut s-au finalizat 51,6 kilometri de drumuri judeţene, asta însemnând inclusiv stratul de uzură, şi s-au mai pregătit încă 29 kilometri de strat de binder (fără uzură). În acest an, până la mijlocul anului, am finalizat 45 kilometri de drumuri, cu strat binder, plus uzură", a afirmat Mang.

De asemenea, el a precizat că, în total, în 2016, s-au făcut 10,1 kilometri de covor asfaltic, iar anul acesta s-au realizat 16,5 kilometri de covor asfaltic.

Vicepreşedintele CJ nu a detaliat, nici după ce i s-a cerut asta, care sunt drumurile cuprinse în aceste statistici, promiţând că va reveni cu aceste date într-o altă conferinţă de presă.

Planuri de viitor

Mang a vorbit şi despre proiectele viitoare. "Suntem în licitaţie cu drumul Vârciorog-Dobreşti. Aici câştigătorul va trebui să încheie lucrarea până la finalul lui 2018. De asemenea, suntem în pregătirea documentaţiei pentru contractele de finanţare cu cele prinse pe PNDL 2, adică Sâmbăta-Dobreşti-Roşia. De asemenea, Beiuş-Roşia-Aştileu", a adăugat vicepreşedintele CJ.

De asemenea, acesta a menţionat că se lucrează la refacerea proiectului şi reluarea lucrărilor pe drumul Tăşad-Copăcel şi că este "în proiect" drumul Şoimi-Căpâlna. "Am alocat nişte resurse, câte 400.000 lei, pentru proiectele drumurilor Salonta-Tinca şi Vârciorog-Călaţea", a mai spus Mang, promiţând că anul acesta se va finaliza şi drumul Beliu-Tinca-Leş.

În fine, Mang a spus că a vrut să prezinte "în mare" realizările conducerii CJ după primul an de mandat. "Atât Muzeul cât şi drumurile sunt lucrări care nu vin la vale. Sunt lucrări făcute bine", a promis vicepreşedintele CJ, cu "bătaie" la reamenajarea cu probleme a Dealului Ciuperca, făcută de Primăria orădeană.