Într-o conferinţă de presă susţinută joi, senatorul PSD Ioan Mang a arătat că prin Legea bugetului pe 2012 Educaţia va primi doar 2,28% din Produsul Intern Brut, deşi tot actuala putere, prin Legea educaţiei, s-a obligat să aloce minim 6% din PIB pentru acest sector.

Buget fantasmagoric

"Este cel mai mic buget ca procent din PIB pentru Educaţie din ultimii 20 de ani", a declarat Mang, membru în Comisia de învăţământ a Senatului. "Acest buget este mult sub ceea ce spune Legea educaţiei, lege pe care Guvernul Băsescu-Boc şi-a angajat răspunderea - deci, este o lege pe care ei au impus-o Parlamentului, nu invers - şi care spune clar că pentru învăţământ se alocă anual 6% din PIB", a declarat Mang.

Senatorul a spus că guvernaţii se contrazic pe ei înşişi, căci aceste prevederi urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, fără ca în lege să fie stipulat că în condiţii de criză nu se aplică. "Întrucât între 6% şi 2,28% este diferenţă foarte mare, e clar că avem de-a face cu o încălcare premeditată a legii", a acuzat Mang reprezentanţii puterii.

Liderul PSD Bihor a mai explicat că anul viitor cheltuielile în învăţământ vor proveni din două surse: de la bugetul de stat (aproximativ 5,7 miliarde lei) şi din bugetele administraţiilor locale (circa 7 miliarde). În condiţiile în care din aceşti bani trebuie să se acopere atât cheltuielile de personal, cât şi cele curente, pentru întreţinerea şcolilor, sumele sunt puţine şi nu acoperă nevoile.

Mai mult, ca să sublinieze haosul, senatorul a afirmat că ministrul Daniel Funeriu nici măcar nu a fost în stare să spună ce sumă minimă s-a stabilit ca finanţare de bază pe fiecare elev. "S-a făcut un buget fără să se ştie cât se finanţează un elev, ca urmare bugetul e total nerealist şi construit pe baze fantasmagorice", a spus Mang.

Ajunge!

Senatorul social-democrat a mai arătat că, din cauza banilor puţini, nu se vor putea respecta o serie de prevederi din Legea educaţiei, precum modificarea curriculei, ce presupune ca gimnaziul să fie între clasele V-IX, ceea ce ar fi însemnat manuale noi pentru elevi încă din anul acesta şcolar. Ministrul nu s-a pregătit deloc pentru această schimbare, deoarece nici în bugetul pe 2012 nu a prevăzut sumele necesare reformei mult trâmbiţate de PDL.

"Începând din acest an, ministrul trebuia să ceară 8% din PIB, nu să vină să spună că el se descurcă şi că oricum, dacă i s-ar fi dat 6% din PIB, nu putea să cheltuiască decât maxim 4%", a spus senatorul.

Mang a punctat că Funeriu trebuia să asigure şi sumele necesare pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale, proiect aflat pe rol, dar şi pentru a asigura învăţământul gratuit pentru liceenii de la sate, care şi aşa au probleme financiare care îi determină pe mulţi dintre ei să abandoneze şcoala. "În Legea educaţiei se spune că statul suportă toate, reţineţi, toate cheltuielile pentru elevii proveniţi din mediul rural care urmează liceul. Aceşti bani nu au fost însă prevăzuţi în Legea bugetului pe 2012", a spus Mang, subliniind încă o dată că guvernanţii şi-au asumat răspunderea pe o lege, dar ei sunt primii care o şi încalcă.

"Cred că ministrul Educaţiei s-a luptat pentru bugetul pe 2012, dar şi pentru cel din 2011, astfel încât la fiecare rectificare bugetară Educaţia să piardă, căci aşa s-a întâmplat. Modul în care s-a luptat şi modul în care a fost sprijinit de Guvern, cred eu, nu ar trebui să aibă decât un efect: domnul ministru să-şi depună demisia", a conchis Mang.