La începutul unuia dintre cei mai promiţători ani din istoria Partidului Social Democrat, care în decembrie a câştigat en fanfare alegerile parlamentare, Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, garantează că bihorenii o vor duce din ce în ce mai bine.

Liderul PSD spune că în 2017 aceştia vor avea mai mulţi bani în buzunare, vor putea vizita Muzeul Ţării Crişurilor şi vor zbura de pe Aeroportul din Oradea spre noi destinaţii, iar la anul au mari şanse să se plimbe şi pe autostradă în judeţul lor. În ciuda faptului că PSD e un inamic înverşunat al primarului Ilie Bolojan, Mang mai promite că noul Guvern va sprijini proiectele oraşului. Dar nu pe toate, ci doar pe cele pe care le va considera necesare.

"Un ministru nu trebuie să fie savantul savanţilor"

- Va îndeplini PSD toate promisiunile făcute în campanie? De unde bani?

- Ne străduim să le îndeplinim pe toate, dar, aşa cum susţin mulţi cetăţeni, chiar dacă îndeplinim doar 60-80% din ele, România merge înainte şi mai prindem cel puţin o guvernare. Banii vor veni din creşterea economică pe care măsurile de relaxare fiscale o vor determina.

- Premierul formal este Sorin Grindeanu, dar cel real Liviu Dragnea. Consideraţi că e normal?

- Normal era ca Liviu Dragnea să fie premier.

- Va ocupa acesta funcţia în viitorul apropiat?

- Nu sunt Nostradamus, n-am de unde să ştiu. A spus că nu-şi doreşte în acest an.

- Mulţi din noii miniştri au fost criticaţi încă de la nominalizare: Florin Iordache (Justiţie) a fost protagonist în "marţea neagră" când se legifera amnistia şi graţierea, Lia Olguţa Vasilescu (Muncă) e trimisă în judecată pentru corupţie, ca să nu mai vorbim de CV-urile noilor miniştri de la Interne, Energie ş.a.m.d. Sunt aceştia cele mai bune produse ale PSD?

- Acestea sunt persoanele nominalizate şi avem speranţa că vor realiza măsurile din programul de guvernare. Când acest lucru nu se va întâmpla vor fi remaniaţi. Legat de critici: nu cred că un ministru trebuie să fie savantul savanţilor. Un ministru trebuie să fie un bun manager în domeniul respectiv şi să nu aibă alte interese decât să realizeze programul de guvernare. Pentru noi, programul de guvernare este sfânt. Trebuie să-l îndeplinim, altfel vom avea soarta altor partide şi nu ne dorim.

"Bodog îşi va duce mandatul la capăt"

- Controversată e şi numirea la Sănătate a orădeanului Florian Bodog, cu probleme serioase de CV. Îi preziceţi un mandat mai lung decât cele 9 zile cât aţi condus dvs. Ministerul Educaţiei în 2012?

- Cu toate articolele scrise de BIHOREANUL, situaţia este alta: dl Bodog cunoaşte bine Ministerul Sănătăţii, a fost secretar de stat, director în minister, director de spital judeţean, decan de facultate, a fost în comisia de sănătate a Senatului din 2012 până astăzi, inclusiv cu funcţii de conducere, este membru în diverse comisii internaţionale pe domeniul sănătăţii. Contrar a ce scrie singurul ziar care l-a criticat şi care se ocupă de CV-ul dânsului, este un foarte bun ministru. Îşi va duce mandatul la capăt. Nu văd care este interesul şi competenţa ziarului dvs. de a descoperi dacă teza dumnealui este un plagiat sau nu, niciun specialist n-a zis acest lucru.

- Este imposibilă o analiză, tocmai pentru că lucrarea nu este de găsit. Cum dl Bodog a declarat că nu mai răspunde întrebărilor BIHOREANULUI, explicaţi-ne dvs.: de ce nu îşi prezintă public doctoratul?

- L-a prezentat public când l-a susţinut. Nu este în atributul dumnealui să păstreze lucrarea la Biblioteca Universităţii.

- Care e misiunea lui Bodog în Guvern? I-aţi cerut să facă ceva pentru Oradea şi Bihor?

- I-am cerut să facă ceva pentru România şi în programul de guvernare scrie foarte clar ce. O măsură este ridicarea la standarde foarte înalte a spitalelor judeţene din ţară, inclusiv a celor din Bihor.

Autostradă în Bihor, până în 2018

- Ce va face Guvernul PSD pentru Bihor?

- Scrie foarte clar în programul de guvernare. Printre altele, vom termina autostrada Transilvania până în anul 2020.

- Dvs. personal aţi promis că PSD va finaliza autostrada Borş-Suplacu de Barcău, dar şi premierul Ponta se lăuda, şi totuşi n-a înaintat niciun kilometru...

- Am să insist la Bucureşti să facem prima porţiune din autostradă, cel puţin până în Marghita, dacă nu până la Suplac, până în anul 2018.

- Prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean îşi vor păstra funcţiile?

- Eu nu numesc şi nu eliberez din funcţie prefecţi sau subprefecţi.

- În CJ Bihor, PSD are 9 reprezentanţi şi UDMR doar 7, dar dvs. sunteţi vicepreşedinte şi UDMR are preşedintele. Având în vedere şi că PSD a câştigat guvernarea, v-aţi gândit că este normal să aibă şi funcţia de preşedinte la CJ?

- Nu. Şi nu cred că este normal să schimbăm ceva, pentru că UDMR putea să aibă vicepreşedinte şi PSD să nu aibă nimic.

- Aţi pregătit lista cu noii şefi de instituţii deconcentrate?

- Nu. Dacă vor apărea modificări în legislaţie, vor fi numiri.

- Adică?

- Domnul Cioloş a spus, când a venit la guvernare, că va stabili prin lege până la ce nivel sunt funcţii politice şi se schimbă odată cu guvernarea. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Aşteptarea este ca şi directorii de deconcentrate să se schimbe odată cu guvernarea. Toată lumea îşi doreşte asta, şi PSD şi PNL. În 2004, când a venit alianţa DA la guvernare şi dl Ilie Bolojan era prefectul judeţului Bihor, toţi directorii au fost chemaţi pe rând la prefect şi obligaţi să-şi dea demisia, pentru că erau de la PSD.

- Care va fi relaţia Guvernului cu Primăria Oradea? Vor fi sprijinite proiectele acesteia?

- Proiectele Primăriei Oradea au fost sprijinite şi de Guvernul Ponta, mult mai mult decât de guvernul tehnocrat. Eu aş insista să fie sprijinite doar proiectele care sunt cu adevărat necesare locuitorilor din municipiul Oradea şi nu unor găşti din jurul Primăriei.

- Ce relaţie aveţi cu primarul Bolojan? Când aţi vorbit ultima oară?

- O relaţie instituţională. Ultima oară cred că am vorbit în 10 decembrie.

Ce poate Primăria, poate şi CJ...

- Ce planuri şi proiecte are Consiliul Judeţean pe 2017? La ce să se aştepte bihorenii?

- Să se aştepte că vor putea vizita, cel puţin parţial, Muzeul Ţării Crişurilor, că vom extinde numărul zborurilor internaţionale şi vom mări terminalul Aeroportului, vom moderniza între 30-35 km de drum judeţean, vom începe execuţia bazinelor de înot didactice din judeţ şi ne gândim şi la alte proiecte de investiţii.

- Ce alte curse se vor opera de la Oradea?

- Suntem încă în discuţii, dar sunt necesare curse către nordul Europei, Anglia, Germania...

- Când inauguraţi Muzeul în noul sediu?

- Undeva către mijlocul anului încercăm să-l deschidem pentru vizitare. Construcţia se va finaliza în această lună şi estimăm că mutarea va începe luna viitoare.

- Primăria şi Universitatea vor să amenajeze un campus integrat pe amplasamentul Inspectoratului de Jandarmi, unde însă terenul este al CJ. Dvs. aţi sugerat deja că vă opuneţi acestei idei. De ce?

- Nu mă opun campusului, dar nu poate fi făcut fără Consiliul Judeţean. Aceste idei de "hai să facem campus pe terenul CJ, dar să nu întrebăm CJ" nu mi par corecte, legale sau morale. Campusul poate să-l facă Consiliul Judeţean cu Universitatea, eventual să ne gândim să acceptăm şi Primăria în acest proiect.

- CJ ar putea să preia şi obligaţiile Primăriei din protocolul cu Universitatea, adică să construiască şi să reabiliteze clădiri?

- Ceea ce trebuie discutat cu Universitatea este cum dezvoltăm această instituţie. Sunt lucruri mult mai complexe. Dar dacă prin presă anunţă Primăria astfel de lucruri, fac şi eu un anunţ: Consiliul Judeţean ar dori să reabiliteze sala fostului cinematograf din Pasajul Vulturul Negru şi să realizeze din ea o sală de spectacole pentru teatru liric, operă, operetă şi teatru de revistă. Sala aparţine Primăriei, dar sper că dl Bolojan nu va avea nimic împotrivă să o cedeze Consiliului Judeţean, ca să facem ceva din ea. Oricum, toată cultura din Oradea este susţinută de CJ.

În PSD Bihor, atmosferă "foarte bună"

- La propunerea dvs., UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Leontin Ţîrle, ambii judecaţi pentru corupţie, câştigă în continuare bani publici, având funcţii, Kiss chiar de conducere, la două asociaţii de dezvoltare. De ce nu aţi scos la concurs posturile, pentru a fi ocupate legitim de cei mai pricepuţi candidaţi?

- În primul rând, nu la propunerea mea s-a făcut acest lucru. În al doilea rând, acestea sunt asociaţii neguvernamentale de tip privat în care nu funcţionează legile din domeniul public şi în care Consiliul Judeţean nu este singurul acţionar. Nu există concurs obligatoriu pentru aceste instituţii. În al treilea rând, cele două persoane nu sunt condamnate şi, din punctul meu de vedere, care nu sunt comunist, ca alţii, un om este nevinovat până când nu are o sentinţă definitivă.

- Înainte de alegeri, mai mulţi colegi se arătau nemulţumiţi că ex-PDL-ista Adelina Coste a primit un loc eligibil pentru Deputăţie. Care e atmosfera în PSD Bihor?

- Foarte bună. Acei colegi care vi s-au plâns dvs. nu s-au plâns la partid niciodată şi eu nu cred că există. Pot să fie oameni care se dau PSD-işti, dar care nu activează în PSD, iar dna Adelina Coste, de când a venit la PSD, a fost un membru foarte activ şi şi-a asumat o candidatură în care şansele erau minime.

- Ce mesaj aveţi pentru bihoreni, la început de an?

- În primul rând, le doresc tuturor să fie sănătoşi. Îi asigur că viaţa bihorenilor va fi mai bună an de an, începând din 2017, cel puţin atât timp cât vom fi la guvernare. Vor avea drumuri mai bune, şcoli mai bine dotate, vor avea în mai multe localităţi apă şi canalizare, adică vor avea un trai mai bun. De asemenea, le stau tuturor la dispoziţie şi, dacă au anumite probleme sau propuneri de mai bine, îi aştept la discuţii.