Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a comentat pe Facebook decizia municipalităţii de reduce sporurile acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%, făcându-l comunist pe primarul liberal al Oradiei, Ilie Bolojan.

"Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, desfăşurată joi, 3 mai, a demonstrat încă o dată că preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu are nimic comun cu liberalismul! După ce de ani de zile ne arată că proprietatea privată a cetăţenilor nu are nici o valoare pentru conducerea liberală a Primăriei Oradea (obligaţia de a dona teren dacă doreşti o autorizaţie de construcţie, numeroasele exproprieri în numele aşa-zisului interes public, etc.), joi ne-a demonstrat este că este adeptul principiului comunist "de la fiecare după capacitate, fiecăruia după nevoi", principiu aplicat şi de "liberalii" Marx, Stalin, Mao, ş.a.", a scris Ioan Mang.

PSD-istul susţine că Bolojan s-a "supărat că medicii şi asistentele medicale au salariile mărite, aşa cum le merită", astfel că "a decis să le taie din venituri prin tăierea din sporuri pentru a creşte astfel sporurile celorlalte categorii profesionale din spitale".

"Guvernul a stabilit procedura prin care să se acorde sporurile şi pentru celelalte categorii profesionale din spitale, în anvelopa de 30% din fondul de salarii la nivel de UAT şi toate primăriile reşedinţă de judeţ din ţară au rezolvat astfel această problemă fără a tăia de la medici şi asistente. Reducerea sporurilor la medici şi asistente sub pragul minim reglementat de Ministerul Sănătăţii este desigur ilegală, astfel încât Hotărârea adoptată de consilierii liberali este nelegală", susţine Mang.

Liderul PSD Bihor susţine că "primarul Ilie Bolojan se dovedeşte incapabil să rezolve situaţia în mod legal, "cinstit şi corect", subordonarea celor două mari spitale depăşind capacitatea de gestionare a administraţiei locale" şi anunţă, la fel cum propunea vineri şi Florian Bodog, fost ministru al sănătăţii şi preşedinte al PSD Oradea, ca Spitalul Judeţean să treacă în subordinea CJ Bihor, controlat de PSD în alianţă  cu UDMR şi ALDE.

"PSD va propune Consiliului Judeţean să vină în ajutorul Primăriei Oradea şi să preia Spitalul Judeţean, pentru a da sporurile prevăzute de lege pentru toţi angajaţii din spital, fără a tăia de la medici şi asistente!", a încheiat Ioan Mang.

Comentariile la postarea lui Mang s-au dovedit preponderent negative, unii cititori amintindu-i că PSD este cel ce a declanşat criza, prin acte normative care au creat discrepanţe salariale şi discriminări în sistemul sanitar, alţii respingând pru şi simplu ideea ca PSD să se implice în gestionarea treburilor publice locale, luând apărarea administraţiei Bolojan.

Sptalul Judeţean din Oradea s-a mai aflat sub administrarea Consiliului Judeţean Bihor şi sub managementul PSD, inclusiv Bodog fiind o vreme la conducerea acestuia, dar a traversat o perioadă de subfinanţare şi de gestionare îndoielnică a resurselor, fiind preluat de municipalitatea orădeană, care a făcut investiţii mari în amenajarea şi dotarea acestuia, în bună măsurpă din fonduri europene.

După cum se știe, hotărârea adoptată joi de CL Oradea a dus la anunţarea demisiei şefului SMURD și UPU din cadrul Spitalului Județean, dr Hadrian Borcea, gestul său fiind urmat de zeci de angajați din subordine. Demisiile se amână, însă, în urma unei întrevederi care a avut loc sâmbătă între Borcea și primarul Bolojan. 

Duminică, serviciul de salarizare al Spitalului urmează să calculeze statele de plată pentru UPU şi pentru toţi cei la care există scăderi, primarul anunțând că diferențele se vor plăti dintr-un fond înfiinţat special să compenseze toate scăderile de salarii.