Un comunicat al CJ Bihor îl laudă pe vicepreşedintele instituţiei Ioan Mang pentru că la iniţiativa sa elevii şi profesorii din judeţ, cu excepţia celor din Oradea, vor primi câte 2 măşti de protecţie reutilizabile, după o achiziţie de 170.000 lei. "Sper ca şi Primăria Oradea să îşi facă datoria aşa cum ne-am făcut-o noi", declară Mang, după ce municipalitatea a alocat pentru măştile şi dezinfectanţii şcolilor din oraş o sumă de 9 ori mai mare.

Pentru Oradea nu!

Redactat de unul dintre angajaţii Biroului presă-imagine al CJ Bihor, Mihai Baneş, membru PSD, şi intitulat "La iniţiativa lui Ioan Mang, Consiliul Judeţean a rezolvat problema măştilor de protecţie pentru elevii din Bihor", comunicatul anunţă că această instituţie a cumpărat cu suma de 170.000 lei, prin intermediul Fundaţiei Bihor – Hajdu Bihar, care îi este subordonată, "100.000 măşti de bumbac reutilizabile cu pliuri şi tifon, conform recomandărilor specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii".

"Acestea vor fi distribuite elevilor şi cadrelor didactice din şcolile bihorene, cu excepţia municipiului Oradea", precizează comunicatul CJ Bihor.

Câte două

"Fiecare elev, precum şi toate cadrele didactice vor primi gratuit două măşti reutilizabile (...) Practic, facem noi ceea ce nu a fost în stare Guvernul: dăm gratuit la toţi elevii şi profesorii din Bihor măşti de protecţie pe care să le poată folosi încă din prima zi de şcoală", arată comunicatul CJ semnat de funcţionarul PSD-ist.

Comunicatul conţine şi o declaraţie a lui Ioan Mang: "Sper ca şi Primăria Oradea să îşi facă datoria, aşa cum ne-am făcut-o noi, şi să asigure cât mai repede elevilor şi profesorilor orădeni aceste măşti". De asemenea, Mang aminteşte că la iniţiativa grupului de reprezentanţi ai PSD, Consiliul Local Oradea a aprobat rectificarea bugetară pentru achiziţionarea materialelor de protecţie pentru şcolile din oraş într-o şedinţă din 28 august.

Detalii omise

Revenind la cele 100.000 măşti ce vor fi distribuite elevilor şi profesorilor din Bihor, comunicatul CJ arată că acestea "urmează să ajungă la beneficiari prin intermediul primăriilor" după ce au fost cumpărate cu 1,7 lei bucata prin intermediul Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar.

CJ Bihor nu explică, însă, de ce nu a făcut direct achiziţia, ci prin intermediul acestei aşa-zise fundaţii, care îi este subordonată şi ai cărei angajaţi sunt membri PSD şi UDMR. De asemenea, comunicatul nu precizează nici de la ce firmă a cumpărat aceasta măştile.

"Preţul scăzut de achiziţie al acestor măşti de bumbac reutilizabile, foarte apropiat de nivelul preţului cu care Primăria Oradea a vândut măşti de unică folosinţă, arată respectul nostru faţă de taxele şi impozitele plătite de bihoreni", mai este citat vicepreşedintele Ioan Mang. 

Aducere aminte

Trebuie menţionat, pe de o parte, că Guvernul a organizat în luna iunie o licitaţie pentru 100 milioane măşti, o parte din acestea fiind livrate în cursul acestei săptămâni, iar pe de altă parte că săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan a anunţat alocarea de la bugetul local a sumei de 330.000 euro pentru ca şcolile din Oradea să cumpere dezinfectanţi (atât pentru mâini, cât şi pentru obiecte) şi câte 5 măşti textile pentru fiecare elev.

De asemenea, la recomandarea DSP Bihor, Primăria va cumpăra şi cinci nebulizatoare, care să fie folosite pentru dezinfectarea şcolilor unde apar infectări.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată săptămâna trecută, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că toate primăriile din judeţ vor trebui să asigure finanţarea materialelor de protecţie pentru copii.