"Relaţia între conducerea centrală a PSD şi Transilvania este una "corectă". Ei nu ne permit nouă accesul la funcţiile de conducere, noi nu le aducem voturi de aici", a declarat, ironic, Ioan Rus, prezent la Oradea la inaugurarea showroom-ului Interauto.

Potrivit afirmaţiilor liderului grupului de la Cluj, singura excepţie în cei 20 de ani de istorie ai partidului a fost o scurtă perioadă în perioada mandatului de premier al lui Adrian Năstase, între 2000 şi 2004. "Şi atunci însă, numai pentru scurt timp, pentru că băieţii s-au organizat şi ne-au măturat", a completat ex-ministrul.

Faptul că Ardealul şi Banatul nu au nici măcar un vicepreşedinte al PSD este, doar în parte, vina lipsei de unitate a filialelor din această zonă. În opinia lui Rus, cei din afara Transilvaniei au învăţat bine lecţia accesului la funcţii în gruparea social-democrată, folosind principalele lor arme "politice": arbitrariul şi recompensele financiare. Asta în ciuda faptului că, după cum spune fostul demnitar, Transilvania este zona care are cea mai mare greutate în stabilirea culorii predominante a eşichierului politic românesc.

În ceea ce priveşte alegerea lui Victor Ponta ca lider al partidului, Rus consideră că este un fapt pozitiv, măcar pentru că se confirmă dorinţa de întinerire a partidului. "Victor Ponta nu mai poate fi acuzat de criptocomunism şi poate aşa PSD va reuşi să scape de clişeele negative de imagine care planează asupra partidului de două decenii încoace", a declarat social-democratul clujean.