Deputatul PSD de Bihor Ioan Sorin Roman l-a interpelat pe ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, cerându-i să ieftinească preţurile de vânzare a locuinţelor ANL.

Prin ordin de ministru, până la 31 iulie 2014, preţul de vânzare pentru apartamentele ANL este unic pe ţară, de 326 euro/mp, cu TVA inclus. Un cost prea mare, mai ales în oraşele mici, raportat la preţurile pieţei, motiv pentru care administraţiile publice locale nici nu prea reuşesc să vândă locuinţele.

De exemplu, conform site-ului Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în Salonta nu a fost vândut nici unul din cele 60 de apartamente, iar în Oradea doar 21 de astfel de locuinţe au un proprietar nou.

Drept urmare, Ioan Sorin Roman i-a recomandat lui Dragnea ca, înainte să stabilească noile preţuri, să stabilească grile similare cu zonarea oraşelor, astfel ca preţurile locuinţelor să difere de la un oraş la altul.

"Chiriaşii din aceste apartamente, care doresc să devină proprietari, nu-şi permit să plătească 326 de euro/mp. Un apartament cu două camere costă aproximativ 29.000 de euro, iar o garsonieră 21.000 de euro. La Salonta, de exemplu, pe aceşti bani s-ar putea cumpăra o casă cu o suprafaţă utilă mai mare decât cea a apartamentelor ANL", a spus Ioan Sorin Roman.