Orădeanca Ioana Mihăilă, propusă să reia funcţia de ministru al Sănătăţii, de data asta într-un cabinet format de preşedintele USR, Dacian Cioloş, a primit, marţi seara, aviz negativ în comisiile de specialitate ale Parlamentului, după audieri tensionate care au durat mai bine de o oră şi jumătate.

De altfel, aproape toţi miniştrii propuşi de Cioloş au primit, marţi, aviz negativ în comisiile parlamentare, dat fiind că nici PSD şi nici PNL nu susţin un Guvern USR. 

În ceea ce o priveşte pe Ioana Mihăilă, aceasta a primit, în final, 7 voturi "pentru", 18 împotrivă, iar 9 parlamentari s-au abţinut.

În timpul audierii, Mihăilă a fost întrebată de deputaţi şi senatori despre activitatea sa în fruntea Ministerului Sănătăţii, a fost criticată că şi-a dat, iresponsabil, demisia când deja valul IV al pandemiei Covid-19 era iminent şi a fost întrebată de ce s-a ajuns la o situaţie atât de gravă în sistemul medical din România. 

La rândul său, Ioana Mihăilă a avut un discurs dur, arătând câteva dintre măsurile pe care le-a pus în practică în mandatul său, dar, totodată, criticându-l pe premierul (demis) Florin Cîţu, care n-ar fi ascultat şi n-ar fi alocat fondurile necesare pentru pregătirea valului IV. 

Mihăilă a afirmat că prima solicitare de finanţare a fost făcută pe data de 18 aprilie, iar aceste adrese au fost ignorate în mod repetat atât de premier, cât şi de Ministerul Finanţelor - condus în această vară tot de Florin Cîţu. „Pe 18 aprilie premierul a fost informat despre situaţia dramatică a bugetului Ministerului Sănătăţii. A fost informat că execuţia bugetară este 100% pe programele de sănătate şi pe plata centrelor de vaccinare. Premierul a fost informat despre nevoia de a suplimenta bugetul programelor naţionale de sănătate, bugetul serviciilor judeţene de ambulanţă, bugetul rezervei Ministerului Sănătăţii", a afirmat orădeanca. 

Mihăilă a punctat apoi mai multe situaţii în care a cerut bani pentru a acoperi neajunsurile din sistemul medical, în pandemie: "Am solicitat, informând premierul, grăbirea rectificării bugetare prin adrese repetate - în 13 iulie, în 29 iulie, prin două adrese şi în 4 august, specificând care sunt consecinţele acestei întârzieri: faptul că nu se pot achiziţiona tratamentele necesare pacienţilor COVID-19 - vorbim despre Remdesivir, de exemplu, de faptul că bugetele serviciilor judeţene de ambulanţă sunt epuizate şi doar prin efortul managerilor de spitale, cărora ţin să le mulţumesc şi acum, aceste servicii de ambulanţă şi Unităţi de Primiri Urgenţe au reuşit să funcţioneze, de faptul că nu există resurse pentru vaccinurile obişnuite şi a trebuit să facem tot felul de artificii bugetare pentru a le asigura, de faptul că medicii şi personalul medical din centrele de vaccinare nu a fost plătit". 

Ioana Mihăilă a acuzat şi că Guvernul Cîţu a ales să "nu dea cei 100 de lei ca bonuri de masă pentru vaccinare, a ales să nu dea 10 milioane de lei pentru programul obişnuit pentru vaccinare, a ales să nu aloce cele 400 de milioane solicitate pentru dotările din spitale, a ales să nu aloce cele 150 de milioane solicitate pentru acoperirea fondului de rezervă şi a ales să nu aloce finanţare pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi Unităţile de primiri urgenţe".

"A ales însă să aloce peste un miliard de lei din fonduri de rezervă pentru a cumpăra voturi la Congresul PNL", a continuat Ioana Mihăilă.

În discursul său, ea a spus că prim ministrul n-ar fi crezut în temutul val IV. "În tot mandatul meu am pus soluţii pe masă, soluţii faultate de un premier care nu credea că vine valul 4", a spus doctoriţa.

La rândul ei, zilele trecute, Florin Cîţu a acuzat-o în mai multe rânduri că nu şi-ar fi făcut treaba aşa cum trebuie în fruntea Ministerului Sănătăţii. 

Cabinetul Dacian Cioloş va fi supus, miercuri, votului în Parlamentul României. "Fac un apel la parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze guvernul mâine dimineaţă", a spus, marţi seara, după ce miniştrii săi au primit avize negative, Cioloş.