Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a fostului şef de stat Ion Iliescu, a lui Petre Roman şi a lui Gelu Voican Voiculescu, acuzaţi de infracţiuni împotriva umanităţii în timpul Revoluţiei din 1989.

Anunţul a fost făcut vineri, de Administraţia Prezidenţială, şi vizează dosarul penal deschis în 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea de avizare a începerii urmăririi penale a fost transmisă pe 2 aprilie de procurorul general Augustin Lazăr.

Pe blogul propriu, Ion Iliescu a comentat decizia, deşi la audieri, sfătuit de avocatul său, nu a spus nimic.

"Decizia preşedintelui Iohannis nu mă surprinde, cu toate că nu văd care este cadrul legal în care se înscrie. Mă surprinde însă faptul că, liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns să ne dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalităţii lui Ceauşescu", a scris fostul preşedinte. 

Iliescu mai arată că aceste dosare au fost în atenţia procurorilor timp de 28 de ani şi că anchete au făcut şi comisii speciale ale Parlamentului. "De fiecare dată soluţiile pronunţate au nemulţumit pe cineva, de vreme ce se redeschid mereu, coincidenţă probabil, atunci când apar crize de natură politică, în special, care necesită schimbarea agendei publice. Acum ni se spune că istoria trebuie scrisă de procurori şi judecători", a mai scris fostul şef de stat, acuzând totodată o abordare "politizată şi periculoasă".

"Eu mi-am făcut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei", se arată în finalul textului.