Preşedintele Klaus Iohannis a respins, vineri, pentru a doua oară numirea celor doi miniştri noi propuşi pentru Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, Mircea Drăghici şi respectiv Lia Olguţa Vasilescu.

Anunţul a fost făcut, în deschiderea şedinţei de Guvern, de premierul Viorica Dăncilă, care îl acuză pe Klaus Iohannis că blochează activitatea Guvernului.

"I-am solicitat o discuţie în privinţa numirii celor doi miniştri, ai Transporturilor şi Dezvoltării. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată după ce Curtea Constituţională a arătat că trebuie să avem această decizie de îndată. Preşedintele a comunicat faptul că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicaţie, dând dovada că doreşte blocarea activităţii Guvernului", a spus, potrivit Digi24.ro, Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern care a avut loc imediat după şedinţa CSAT, unde a avut ocazia să-l întâlnească pe preşedinte.

"Preşedintele a confirmat astăzi încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu este în stare să-şi exercite rolul constituţional de mediator. Fiecare ieşire publică a dlui preşedinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD", a mai afirmat premierul.

Deocamdată, Administraţia Prezidenţială nu a emis un punct de vedere pe acest subiect.

Digi24 mai aminteşte că, pe 20 noiembrie, şeful statului a acceptat propunerea premierului privind schimbarea din funcţie a şase miniştri, dar a refuzat să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Klaus Iohannis a precizat că propunerile sunt "nepotrivite".

Pe 19 decembrie, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Preşedinte şi a decis că şeful statului urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru, referindu-se la miniştrii Transporturilor şi Dezvoltării, Lucian Şova şi Paul Stănescu.

Astfel, notează Mediafax, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuia să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.