Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, pachetul de măsuri fiscale anunţat de Guvern, precizând că acesta nu reprezintă "clamata revoluţie fiscală şi se transformă într-o bulversare fiscală".

"Marea revoluţie fiscală aduce unui om încă 3 lei în plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE că va creşte salariul este falsă", a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus şi care sunt vulnerabilităţile creşterii economice din România: cea dintâi, că se bazează preponderent pe consum şi astfel nu este una de durată, în timp ce investiţiile străine au scăzut cu 20%, iar cea de-a doua, că veniturile fiscale scad.

"Economia creşte şi veniturile fiscale scad, în loc să avem mai mulţi bani la buget, culmea, avem mai puţini bani la buget. În acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25 ceva la sută din PIB, faţă de cât ne-am propus, 35%. Avem un adevărat paradox, avem o creştere record a PIB-ului şi tot o creştere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om care câştigă tot mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci şi lasă datoria în baza copiilor şi a nepoţilor. Este un comportament contraproductiv care nu trebuie să ne încurajeze să continuă", a mai spus Iohannis.

În consecinţă, a spus preşedintele, solicită coaliţiei PSD-ALDE "să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere şi nu ajută pe nimeni". 

Despre proiectele pe justiţie: "Modificările duc la ciopârţirea legilor"

În aceeaşi conferinţă de presă, Iohannis a fost întrebat despre pachetul de legi care vizează modificări în justiţie.

"Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează", a afirmat preşedintele.

În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt "bune, oportune şi necesare".