După ce sindicatele au respins oferta Guvernului privind mărirea salariilor, președintele Klaus Iohannis a făcut joi declarații dure la adresa greviștilor.

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus Iohannis, care se află la Chișinău pentru summit-ul Comunităţii Politice Europene.

Președintele a spus că speră ca profesorii să se întoarcă de marți la școală, „pentru că nu mai au de ce să facă grevă”.

„Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei. (...) Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascălii, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață”, a mai declarat Iohannis potrivit HotNews.ro.

Președintele nu a pierdut prilejul să-și laude încă o dată proiectul „România Educată” pe care l-a început în 2016 și consideră că discuțiile pe care le-a avut cu sindicaliștii zilele trecute au fost suficiente pentru a stinge conflictul.

Iohannis a mai spus că greva începută pe 22 mai durează deja de prea mult timp, întrebându-se cine negociază pentru cadrele didactice ieșite în stradă pentru a cere salarii decente.

„Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac”, a mai afirmat Iohannis, conform sursei citate.

Pe de altă parte, tot joi, chemați la guvern pentru noi negocieri, liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva continuă marți, membrii de sindicat fiind cei care vor decide dacă aceasta se va încheia sau nu.

În același timp, Guvernul a transmis, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, că „Negocierile s-au încheiat. Acesta e mesajul pe care îl transmitem public”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!