Preşedintele Klaus Ioannis a susţinut, marţi, o nouă declaraţie publică în care le-a mulţumit românilor că au respectat măsurile impuse şi a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate cu noul coronavirus şi cel al deceselor provocate de COVID-19 va scădea, după 15 mai "e clar că putem intra într-o fază de relaxare". De asemenea, el l-a criticat şi pe şeful Institutului Matei Balş din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, care a spus că o soluţie pentru combaterea molimei ar fi carantinarea sau extragerea din familii a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, respingând cu totul "măsura aberantă".

"E timpul să ne gândim la un plan de relaxere când vor fi îndeplinite condiţiile. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate şi de decese scade, dacă respectăm măsurile, e clar că putem intra într-o fază de relaxare", a spus Iohannis, subliniind însă că "această relaxare va fi făcută în paşi".

De asemenea, fără să-i precizeze numele, preşedintele a făcut referiri şi la declarațiile lui Streinu-Cercel, care a propus izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte şi chiar despărţirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor. Iohannis a făcut apel la populaţie să se liniştească şi să ia în considerare doar mesajele oficiale. "În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se reprofileze politic", a spus el, precizând că "am avut un contraexemplu de la un institut bine cotat".

"Într-un astfel de plan, cineva propunea o măsură aberantă: carantinarea celor de peste 65 de ani. Aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Le spun persoanelor în vârstă: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia în carantină", a subliniat preşedintele, făcând apel la responsabilitate, pentru că "astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panica în populaţie".

Klaus Iohannis a mai spus că la planul de relaxare a restricţiilor se lucrează împreună cu Guvernul Orban şi a reiterat ideea că "e important că după 15 mai vom implementa măsuri de relaxare, gradual".

"Relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi responsabilitatea revine mai mult fiecăruia dintre noi", a adăugat Iohannis, arătând, însă, că "este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri".

În aceeaşi declaraţie de presă, Iohannis i-a felicitat pe români pentru că au stat în case şi au respectat măsurile de sărbători, le-a mulţumit şi bisericilor şi preoţilor "care au avut o contribuţie semnificativă" şi a condamnat manifestările violente care au avut loc în mai multe oraşe din ţară.

"Condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puţine, dar foarte vizibile. Autorităţile au intervenit ferm. Nu putem tolera astfel de manifestări violente. Unde nu se respectă normele, trebuie intervenit prompt", a arătat preşedintele.

Vezi mai jos întreaga declaraţie!